Klik og se annoncen

Af Solveig Hansen red.ks@sondagsavisen.dk

Jubilæum: Historien om Omstigningsklubben i Skælskør er udover at være et stykke Danmarkshistorie om sporvognskørsel også en lidt spøjs historie om fire passionerede "københavnerdrenge", der fandt sin remise i Skælskør og derfor kom til at bruge de fleste weekender i sommerhalvåret på at køre sporvogn i Solskinsbyen i ikke mindre end 40 år.

Historien begynder i 1972, hvor tiden var løbet fra sporvognskørsel i København. De mange vogne blev dels skrottet og dels givet til legepladser. Enkelte kom til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ved Roskilde. Og her kunne den historie måske have endt, hvis da ikke Per Bech Petersen, Søren Krogh-Andersen, Steen Krogh Andersen og John F. Christensen havde valgt, at sådan skulle det ikke gå.

Remise søges

Af egne lommer købte de en håndfuld sporvogne, men uden skinner og en remise, er sporvogne temmelig svært håndterbare, og de fire mænd kiggede sig derfor om i det danske land efter en løsning på det problem. Løsningen blev Skælskør, hvor en slidt gammel remise stod og ventede, og hvor skinnerne lå klar og ubrugte hen.

Efter masser af arbejdstimer, hårdt arbejde og en stærk vilje blev Omstigningsklubben efterhånden til en fast del af Skælskør - og dét især i sommerhalvåret, hvor først masser af bysbørn og siden masser af turister har nydt at køre tur med sporvognene.

40 år er gået

"Vi overtog remisen den 1. august 1973 til en årlig husleje på 600 kroner", siger Søren Krogh-Andersen, der er formand i Omstigningsklubben.

Som de øvrige tre drivkræfter bag klubben, er det interessen for sporvogne, der har holdt Søren Krogh-Andersen ved ilden igennem de mange år - også da der pludselig kom en opsigelse fra DSB vedr. remise og brug af skinner. En opsigelse, der i sidste ende førte til, at sidste tur med sporvogn blev tilbagelagt i Skælskør den 4. september 2011.

"Det var en katastrofe, og da først sporvognene forsvandt, forsvandt mange af vores medlemmer desværre også", fortæller Søren Krogh-Andersen, men med eller uden sporvogne, blev klubbens 40 års jubilæum fejret Grundlovsdag i Skælskør Bådelaugs lokale på Havnevej.

Men en sporvogn var dog med på dagen - nemlig en model af en af de tidligere sporvogne, der har kørt i Skælskør.

Ved jubilæet blev også afsløret en ny bog: Omstigningsklubben 1973-2013, der er skrevet af de fire sporvogns-entusiaster.

Og sporvognene kan heldigvis inden længe se en fremtid i møde på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, hvor også de fire herrer fra København glæder sig til at køre en tur med deres "egne" sporvogne igen.