Klik og se annoncen

Af Solveig Hansen

Retreat: Græsset føles først vådt og koldt under mine bare tærer. Kalenderen siger først i april, og fødderne har været pakket godt ind det meste af vinteren. Det er slut nu.

Inden længe står vi alle samlet i en rundkreds på plænen ned mod fjorden - ranke, med hagen trukket ind, armene ud til siderne, håndfladerne fremad og med lukkede øjne.

'Åbn op 360 grader, lyt til fuglene, mærk vinden', lyder det fra Britt Søndergaard, der blidt instruerer de 12 yoginier, der alle gør sig umage for at stå urokkeligt som det 'bjerg', de i dette øjeblik er.

Mentale rødder

Vejrtrækningen bliver af sig selv dybere, og pludselig mærkes jorden og mine tæer varme og ikke kolde. og jeg er ved at slå rødder - om ikke andet så mentalt.

Forårssolen varmer os nænsomt, mens vi fortsætter i den første 'tibetaner'. En række af yogaøvelser, hvor første øvelse er at snurre rundt om sig selv.

Kort efter går alle tilbage til 'templet', som i denne henseende er Villa Fjordhøjs smukke yogasal, der ligger lidt væk fra selve villaen i Skælskør, der er bygget af den lokale familie Lotz i 1915-16.

Uden et ord finder alle tilbage til deres yogamåtte, og Britt instruerer med blid og rolig stemme øvelse efter øvelse.

Lige nu og her

Og lige så blidt og roligt giver kroppen og sindet efter i glæde over lige nu kun at skulle fokusere på ét sted, én ting og én tanke - nemlig at få kroppen placeret i næste stilling - og så næste igen.

Undertegnede og 12 andre kvinder har alle af forskellige årsager søgt og fundet dette sted og dette retreat med yogalærer gennem 32 år, Britt Søndergaard i spidsen, som det meditative og alvidende yoga-anker i en forvirret og krævende verden.

Retreatet er denne gang møntet kun på kvinder og er et samarbejde mellem Villa Fjordhøj og Britt Søndergaard. Britt sørger for afslappende og saliggørende yoga, og Villa Fjordhøj står for rammerne og ikke mindst lækker mad inspireret af både det nordiske og italienske køkken.

Olietygning

'I skal bare lægge nakken tilbage og åbne munden, ligesom hvis I har været til grisefest på Mallorca', instruerer hun. Denne gang er alle i badedragt eller bikini og scenen er Villa Fjordhøjs romerske dampbad.

Ã?n for en får vi hældt en smule økologisk koldpresset solsikkeolie i munden med besked om at 'tygge' på det de næste 15 helst 20 minutter.

Igen tavshed og koncentration, mens Britt fortæller os om fordelene ved olietygning, som er blandt andet udrensning, styrkelse af immunforsvaret, afhjælpning af tandkødsproblemer og meget mere.

Tavshed er der derimod ikke, da alle bagefter går i gang med at smøre sig ind i en klæg muddermaske baseret på rasul, som er ler, som er udvundet fra Atlas-bjergene i Marokko.

Selv om de færreste har kendt nogen på forhånd, bliver der grinet og hygget i badet, i takt med at mudderet bliver smurt rundt i både ansigt og på krop. De friske skyller mudderet af i Skælskør Fjord, inden de igen finder varmen i saunaen, der meget passende er placeret stort set i vandkanten.

Britt Søndergaard holder retreats på Villa Fjordhøj 12 gange om året med varierende tema og længde. Derudover holder hun året rundt retreats i Mexico, Thailand, Indien, Mallorca og på Kreta.

Brug for balance

Og i en verden med uendelige daglige indtryk, informationer, aftaler og gøremål, er det ikke overraskende, at der er efterspørgsel på sådan en som Britt Søndergaard, der i sig selv udstråler ro og balance.

Netop balance er for Britt da også kodeordet i livet, og to af hendes bøger bærer ordet i deres respektive titel: 'Yoga - en vej til balance' og 'Balance med urter - en yogi's husapotek'.

For yoga er ikke kun en smidig krop, kreative yoga-stillinger og tonet krop. Tværtimod ifølge Britt, der undervejs på retreatet nævner, at.: 'Yoga er, når sindets tanker stilner'

Og selv om det alt for hurtigt blev hverdag, så var forårets weekendretreat et lille skridt på vejen for alle deltagere, der hver især kunne tage hjem opstanden som sig selv.

Læs mere om Britt Søndergaard på www.meditativyoga.net og om Villa Fjordhøj på www.villafjordhoej.dk