Klik og se annoncen

Af Lene H. Augustsen

Udgivelse: Den 8. marts er der bogfernisering på Ninja Skolen, og ninjaen over dem alle, Per Nygaard, fejrer ikke bare udgivelsen af sin nye bog, Yang - Den Røde Ninja, men også en 50-års fødselsdag, og at han nu kan se tilbage på 30 år som selvstændig.

Det med fødselsdagen fornemmer man, at vi ikke behøver snakke så meget om, da vi mødes i Tao Centrets lokaler.

- Ja, jeg er blevet 50, men jeg kan ikke mærke forskel. Der var lige en dag, hvor jeg skulle sige det højt, og der må jeg indrømme, at det føltes lidt underligt. Så længe jeg stadigvæk kan få de unge, jeg træner til at svede, så går det nok.

Yang jagter drømmen

Egentlig er det heller ikke Per Nygaards alder, vi skal tale om. Det er hans bog, der også er hans første børnebog. En bog der handler om en forældreløs dreng, som gerne vil være en Ninja. Om hans vej mod drømmen, hvor han får hjælp af en stor drage til at opfylde ønsket. Igennem historien bliver drengen, Yang, udfordret af dragen. Og rigtig tit er drengen ved at give op, fordi det er alt for hårdt at blive til en Ninja. Men han indser undervejs, at han gerne vil kæmpe for sin drøm.

- Bogen behandler mange af de ting, jeg oplever, når jeg arbejder med børnene i Ninja Skolen. De har svært ved at koncentrere sig, og er meget utålmodige. Sådan har Yang det også, og han giver andre skylden for sine udfordringer. Jeg kender mange lærere og pædagoger, der oplever, at der er flere udfordringer med børn i dag end tidligere. Personligt tror jeg, at det er fordi, børn bliver underholdt for meget. De bygger ikke selv lege op, og meget bliver serveret for dem, så de ikke lærer at træne for at opnå noget. De emner behandler bogen.

Også en bog til forældrene

'Yang - Den Røde Ninja' er første bog i en serie på tre, og bøgerne henvender sig til børn i alderen 5-10 år, men er ligeså meget tiltænkt forældrene. Per håber på, at historien om Yang vil føre til en masse gode samtaler mellem voksne og børn.

- Et er, at der kommer nogle børn her i Ninja Skolen og lærer noget om sig selv, men hvad så når de kommer hjem. Alle forældre gør deres bedste, men jeg vil gerne give dem flere redskaber til at styrke børnenes selvværd. Man kan ikke ændre de voksne, men man kan være med til at sørge for, at de ændrer børnene.

Sejt at være ninja

Resultaterne af den undervisning han giver de små ninjaer i Ninja Skolen, ser Per Nygaard hele tiden. Han forsøger hver uge at give dem redskaber, de kan bruge i deres hverdag og resten af deres liv.

- Forældrene fortæller, at børnene refererer til det de lærer her i deres relation til andre, og bruger det for eksempel i skolen. Vi arbejder egentlig med meget basale ting som at stå i kø og tage hensyn til andre, men det betyder nok lidt mere, når det er en ninja, der siger det. Det univers vi har her, og den her rolle jeg spiller, gør det nemmere at nå ind til dem. Det er bare sejt at være ninja, og så leger vi tingene ind. Det hele handler om selvudvikling, ligesom mine bøger gør det. Man skal fylde sig selv op, før man kan være noget for andre, og det gælder både for børn og voksne.

Per Nygaard fejrer udgivelsen af 'Yang - Den Røde Ninja' samt sin 50-års fødselsdag og sine 30 år som selvstændig fredag d. 8. marts fra kl. 14 - 17 på Ninja Skolen.

Bogen kan den dag købes til en nedsat pris, og ellers kan den bestilles på nettet og i den lokale boghandel.