Klik og se annoncen

Af Vagn Ryager

Vandbærer: Smukt står hun der, den lille bronzestatue, og solidt placeret på en lidt voluminøs fontæne af travertin med dens frøer, fisk og fabeldyr. Alt sammen nyrenoveret takket være kommunens Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgs nådige bevilling sidste år på 300.000 kr.

Og det har bestemt været pengene værd. Om kort tid vil fontænen igen sprudle med vand og til overflod give den lille vandbærer nok at bestille i hendes ørkesløse gerning.

Den lille smukke kvinde er en af mange Danaider. Vi er her tilbage i den græske mytologi ifølge hvilken kong Danaos og hans bror Aegyptus hver fik 50 børn med forskellige kvinder. Kong Danaos fik udelukkende pigebørn, mens broderen præsterede at avle 50 drengebørn, som efterhånden blev mere og mere interesserede i deres kusiner. Et giftermål fætre/kusiner skulle indgås, hvilket Danaos var meget imod men måtte bøje sig for. Til bryllupsnatten gav han sine piger hver en kniv, og på bryllupsnatten blev 49 af fætrene dræbt.

Som straf for deres udåd blev de dømt til i al evighed at fylde vand over i et kar, der var bundløst. Det er altså det, den stakkels kvinde beskæftiger sig med dernede foran det gamle rådhus. Evig nytteløs gerning.

Men det er byens historie, der tæller

Men væk et øjeblik med den græske mytologi og lad os i stedet nærme os Korsør-historien om fænomenet. Den er nok mindst ligeså troværdig som sagnet.

Sandheden er, at statuen, tillige med andre blivende ting i Korsør, blev doneret og gavmildt skænket af byens storentreprenør H.J.Henriksen, og den lille vandbærer blev indviet i maj måned 1929.

Entreprenøren var byens største skatteyder, og nogle ville mene også skattesnyder.

Det mente i det mindste en lille blegfiset skatte-kæmner, der med overmåde stor nidkærhed ustandselig bed storentreprenøren i haserne.

Korsør-historien fortæller videre, at kæmneren stik mod alle regler, tilbød entreprenør Henriksen en saldokvittering for skattekravet mod at Henriksen til gengæld lod opføre springvandet.

Og sådan blev det. Til gengæld sikrede entreprenøren sig, at figuren blev vendt således, at vandbæreren vendte sin bare over mod den blodfattige kæmners vindue, for effektivt at understrege, at nu kunne skattevæsenet altså noget så grusomt rende ham i røven!

Historien holder næppe mere vand end den stakkels piges evige vandkar.

Men det gør heller ikke noget, for det er og bliver den lokale udlægning, der skal fremmes og altid vil holde vand.

Få så vendt den statue

Slagelse Kommunes forvaltning har vist mere end rigeligt at se til for øjeblikket, men få dog så ved lejlighed vendt vandbærerens bare røv i den rigtige retning iflg. den lokale historie.

Lige nu peger hendes bagdel mod et vindue i en bygning, der overhovedet ikke fandtes, da hun blev indviet i 1929.

Få så lige historien på plads, selvom den er en byhistorie af de muntre, men det er den slags, vi holder af her i den gamle købstad Korsør.