Klik og se annoncen

Tekst: Lene H. AugustsenFoto: privat

Portvin: Det er altid betagende, når mennesker med en dybfølt interesse deler ud af viden og begejstring. Det er også den oplevelse, man får, hvis man spørger Kurt Mortensen fra Skælskør Vinhandel i Algade, om han vil fortælle lidt om portvin.

Lidt bliver det som regel ikke til, men til gengæld er det virkelig interessant, når han kommer i gang. Interessen for portvin har han haft siden 1978, hvor han startede som købmand i København. Faktisk var det interessen for vin og i særdeleshed portvin der fik ham til at åbne forretningen i Skælskør i 1998, og i dag har han med stor sandsynlighed Danmarks største udvalg af portvin.

I sidste uge gav Kurt Mortensens portvinspassion ham så en helt ny titel, da han blev optaget i det hæderkronede portugisiske portvinsselskab, Confraria do Vinho do Porto med titel af Cavaleiro - på godt dansk, ridder.

- Jeg blev altså lidt stolt, da jeg fik indkaldelsen til ceremonien med besked om at stille på Hotel Admiral i København til optagelse og festmiddag, siger Kurt.

Højtidelig ceremoni

Kurt Mortensen blev optaget i Confraria do Vinho do Porto på grund af sit store arbejde med, gennem mange år, at have fremmet interessen for portvin. Ceremonien startede med en eksklusiv portvinssmagning med ni eksklusive vine fra forskellige portvinshuse med deltagelse af en repræsentant fra hvert hus. Derefter gik den officielle optagelsesceremoni i gang, og det skulle vise sig at blive en større oplevelse, end Kurt Mortensen havde regnet med.

- Vi var 12, der skulle optages, og vi blev ført ind som en del af et optog med i hvert fald 40 portugisere i røde dragter med sorte hatte. Derefter blev vi kaldt op en efter en og fik hængt en stor sølvkæde om halsen, inden vi skrev under på vores optagelse. Det var meget flot og højtideligt. Jeg var faktisk helt benovet, fortæller han.

'Ridderen' havde smagning i Skælskør

Selv om Kurt nu kan kalde sig Cavaleiro, ændrer det ikke noget ved hverdagen i butikken. Allerede dagen efter optagelsesceremonien skulle han gøre klar til en portvinssmagning med 70 deltagere i Skælskør.

- Det er det her, jeg synes er sjovt. At fortælle om portvin og give folk nogle portvinsoplevelser, som de ikke forventer. Jeg tror, at vi lige nu har over 100 portvinshuse repræsenteret i butikken, og jeg har altid de specielle årgange og aftapninger på lager. Min interesse for portvin vokser bare, slutter han.