Klik og se annoncen

Skælskør: Den islandske skjald, som til daglig arbejder som dansklærer og freelancejournalist, har boet i Danmark siden 1999, og har gennem sine mange år i landet undret sig over forskellige ting ved Danmark og danskerne. Denne undren er blevet til et foredrag, hvor han sætter danskheden under lup.

- Jeg har især tit undret mig over danskernes nordiske forbindelse. Det er som om, I går lidt ind og ud af den. I laver således gerne nynordisk mad og tager vikingehjelme på til landskampe, men samtidig kalder I jer Schmeichel til efternavn, flyver Hansi Hinterseer ind til stuvende fulde koncertsale, og kræver at naboen trimmer sin hæk inden Sankthans. Altså, hvad er der blevet af de vilde vikinger, de stolte, nordiske broderfolk, spørger han kategorisk.

LÆS OGSÅ: Vild med Dans-stjerner til damefrokost i Sørby

Fra Grundtvig til Noma

Dadi Halldorssons baggrund som islænding er bestemt ikke uvæsentlig, når han betragter danskheden. Han peger på, at Island til tider har været danskernes nordiske åndehul, når de europæiske stormagter både politisk og kulturelt er blevet for påtrængende.

- Tyske adelsmænd, hollandske købmænd og engelske popmusikere har gennem historien truet danskheden. Danmark har derfor til tider mistet det nordiske fodfæste, hvor norske jenter, islandske uldtrøjer og svensk surströmming slet ikke var smart nok til jer. Men engang imellem har I alligevel haft brug for at trække vejret og finde ud af, hvor I kom fra og hvem I var, og der har I igen og igen måtte ty til islandske sagaer, sweaters og skjalde, påstår han med en vis stolthed i stemmen, og uddyber:

- For 200 år siden var Grundtvig, H.C. Andersen og Oehlenschläger bekymrede for den danske folkesjæl, som dengang var blevet ret så fortysket. Denne samme romantiske bølge, som Grundtvig var ramt af, ser vi også i vores samtid. Ikke mindst efter finanskrisen, hvor danskerne igen begyndte at lede efter deres egen folkesjæl. Her har Noma, nordisk design og ikke mindst de forskellige forsøg på at definere danskheden med kulturkanon, Danmarkskanon og den mest danske ret været et godt bevis på.

Med kærlighed og et glimt i øjet

Men selvom Dadi uddeler en del tæsk til den danske folkesjæl, så er det både med kærlighed til danskerne og et glimt i øjet.

- Jeg elsker Danmark og danskerne, og forsøger at fordele tæsk og kærtegn ligeligt. Jeg har jo boet her siden 1999, så noget må I da haft gjort godt, siger han og griner.

Dadis tæsk og kærtegn til danskerne kan opleves på Skælskør Bibliotek den 10. januar kl. 19.00, hvor han krydrer sine fortællinger og anekdoter med islandsk sang og musik.

Det er Foreningen Norden der er arrangør, og alle er velkomne.

Prisen for medlemmer er 50 kroner og 70 kroner for alle andre.