Klik og se annoncen

Af Mette Juhl

Jul: 'En mere til samlingen,' lød det fra flere, da de efter den raske gåtur rundt i Skælskør fik en velfortjent medalje for deltagelse. For der er rigtig mange gengangere ved arrangementet, der er blevet en tradition for familier, for løbeklubber, venskabsgrupper, foreninger og mange andre fra ikke kun Skælskør, men også hele oplandet.

Denne søndag den 3. december deltog 1.389 i den lokale Julemærkemarch med startsted i Skælskør, og det sikrer formentlig byen titlen som landets største startsted for 20. gang i træk.

Deltagerantallet var ellers faldet en smule i forhold, med små 400, i forhold til tidligere år. Men det har en helt naturlig forklaring. I år er der nemlig åbnet et femte julemærkehjem i Danmark, nærmere bestemt i Roskilde, hvor der for første gang blev holdt julemærkemarch. Og nogle af de større grupper fra Greve, Taastrup og Tølløse, der tidligere har taget turen til Skælskør, har nok sat kursen mod Roskilde denne gang, konkluderer arrangør Karl Arvidson.

Glade for dem der kommer

Det trækker dog ikke humøret i Skælskør ned. 'Vi er glade for dem, der kommer,' siger Karl Arvidson og understreger, at det hele jo ender i samme kasse, nemlig den, der kommer børnene på landets julemærkehjem til gode. Og sidste år blev det til 1,1 mio. kroner - et flot beløb.

Det var i øvrigt den 30. julemærkemarch, som Karl Arvidson stod i front for som arrangør. Og også den sidste. Nu gives stafetten nemlig videre. 'Ja, så skal jeg jo prøve at gå med på turen fremover,' smiler den beskedne ildsjæl, der kun har gået med på prøveturene, når ruterne i årenes løb har skullet fastlægges.

Karl Arvidson fik en velfortjent hyldest inden marchstart for sin mangeårige indsats, som han har fået godt hjælp til fra øvrige frivillige fra hans omgangskreds i byen.

Det store felt af deltagere i årets Julemærkemarch i Skælskør blev sendt afsted med bevingede ord fra musiker Mads Otzen. Nisse Hans gik i front på det første stykke af vejen, som han plejer og i mål ventede varme drikke, æbleskiver og ostemadder, ligesom der blev solgt postkort og julemærker til fordel for Julemærkehjemmene.

Største hold blev igen Odd Fellow Logen 83 Broen med 188 deltagere. Det gør dem ikke bare til Skælskørs, men også største foreningshold i hele landet.

Kort om julemærkefonden

Fire Julemærkehjem hjælper hvert år omkring 750 børn i alderen fra 7-14 år videre i livet. Børnene er på et 10 uger langt ophold, der er gratis for barnet og forældrene. Tidligere kunne indtægterne fra salget af Julemærker dække driften, men i dag dækker salget kun omkring en tredjedel af udgifterne. Det betyder, at fonden er afhængige af arv og donationer fra private og virksomheder.

Og det er netop en stor arv, der har givet mulighed for at åbne et femte julemærkehjem, Liljeborg i Roskilde, så endnu flere børn kan få hjælp.