Klik og se annoncen

Tekst og foto Steen Andresen

Folkehøjskolen: Der var en dejlig varm stemning hele aftenen i hotel Postgårdens festsal i sidste uge. Med kendte og ukendte Skælskørborgere i massevis og en del fremmede ansigter med gode historier om stedets fortid og varme ønsker for Møllebakkens fremtid.

Det var fhv. højskolelærer Bernt Juhl Pedersen, der holdt foredrag om Skælskør Folkehøjskoles historie.

Smil og tårer

Og det var en rejse helt tilbage fra 1200-tallet og Antvorskov slot til grundlæggelsen af Antvorskov Højskole i 1908 med Niels Eggert som forstander og til 50-års jubilæet i 1958.

Vi hørte om trængslerne på Antvorskov Højskole og starten på den nye æra i Skælskør, hvor man startede på Daneborg, mens det fantastiske byggeri gik i gang ude på Møllebakken.

Om elevernes arbejdsindsats med at bygge Skælskør Folkehøjskole og de fremsynede forstandere og kreative og engagerede lærere skolen gennem årene voksede sig kendt og stor med.

Fantastiske billeder, der bragte smilet frem og som bredte sig endnu mere med en rigtig slagfærdig højskolesang, komponeret og skrevet af Søren Bregendahl og fremført af endnu et par højskolelærere fra den gamle folkehøjskole, Finn Molsted og Jens Jeep med fru Ulla på violinen.

Og Bernt Juhl bragte os helt frem til de skæbnesvangre år i begyndelsen af årtusindeskiftet, hvor skolen til sidst bukkede under og måtte lukke i 2005.

Og smilet blev i salen vendt til betænkelige miner, hvor tårerne hos visse pressede sig på.

Nyt håb

Men så kom smilet og glæden frem igen, for i salen var mødt Mikkel Anthonisen, Oceans og Hope, og Kristiane Frost, Oasis, som ikke alene har store tanker om Møllebakken og dennes fremtid, men som også vil satse økonomi og kræfter i at genrejse skråningernes fordums stolthed til glæde for byen, handelslivet og kommunen.

Det kan kun frembringe smil, når man lytter til folk med visioner. Engagerede mennesker i organisationer, som vil satse for en idé, en tanke og en fremtid for en ny højskole i Skælskør.

Disse menneskers korte indlæg fik mange og kraftige klapsalver, som indikerede en opbakning, man sjældent har set mage, og slet ikke omkring alle de projekter, der har været fremlagt og som alle er kuldsejlet ude på Møllebakken.

Og lykkes deres forehavende, vil det blive en folkelig, kulturel og økonomisk gevinst for både Skælskør og Slagelse kommune.

Så lad os håbe, at de, der er med til at afgøre Møllebakkens skæbne, også har de samme visioner og samme mod til at støtte det unikke forehavende!