Klik og se annoncen

Af Lene H. Augustsen

Udvikling: For godt et år siden fik det kunstneriske miljø i Skælskør og i særdeleshed kunstnerne i Bruuns Hjørne en

ekstraordinær gave. Fonden Bruuns Hjørne blev etableret, og ejerne af bygningerne på Gammeltorv 2, Lisbeth og Peter Olavsgaard forærede dem til fonden. På den måde blev det sikret, at der også fremover vil være kunst, kreativitet og fællesskab i de unikke lokaler.

Allerede nu kan det mærkes, at ideen med at oprette fonden har en positiv effekt. Der er sket mange nye ting i Bruuns Hjørne, og der er også kommet en kunstner mere ind i fællesskabet.

- Det var så flot en gestus fra Lisbeth og Peters side, at de fremtidssikrede Bruuns Hjørne på den her måde. Det er vi meget rørte og bevægede over. Det har også betydet, at vi tør afprøve nogle nye ting, og har ændret den interne struktur, så hver enkel kunstner lejer sig ind, og så har vi en intern forening, der hedder 'Kunstnerne Bruuns Hjørne'. Det er i foreningen, vi laver de fælles projekter, fortæller Nelly Gaskin, der er en af kunstnerne i Bruuns Hjørne.

Nyt kunstnerisk ansigt

Den nye organisering har også medført fysiske ændringer i lokalerne, hvor der blandt andet er åbnet op for et større fælleslokale til udstillinger og events. Samtidig er der blevet plads til et nyt kunstnerisk ansigt. Felicia van Os flyttede ind i Bruuns Hjørne i november, og er efterhånden faldet rigtig godt til. Hun kommer fra New York, hvor hun har boet i 40 år sammen med sin danske mand. De flyttede til Slagelse i 2019, da han fik arbejde i Danmark. Felicia savnede dog et sted, hvor hun kunne arbejde med sin kunst og møde andre kunstnere. Det fandt hun, da hun ved et tilfælde besøgte Skælskør og kiggede ind i butikken i Bruuns Hjørne.

- Jeg landede bare her. Der er sådan en god energi, og alting flyder så nemt. Jeg vidste bare, at her skal jeg være og eksperimentere med min kunst.

Alicia elsker store formater, og har fundet den nødvendige plads i Bruuns Hjørne, hvor hun arbejder tredimensionelt og meget med lokale materialer.

- Der er meget mere plads omkring mig, end der var i New York, og så er det et inspirerende miljø at være en del af. Det er bare skønt, siger Felicia.

Flere nye projekter

Selvom de fem kunstnere er selvstændige og arbejder med hver deres projekter og stilarter, så nyder Annemie Magdalene, Gerda Østergaard, Lene Hansen, Nelly Gaskin og Felicia van Os fællesskabet, og de mødes som regel til frokost i fælleskøkkenet, hvor små og store ideer og tanker bliver vendt.

- Der er mange fordele ved, at vi deler lokaler. Det er hyggeligt og giver god sparring. Vi har stadigvæk nogle af rummene, som ikke er i brug, og der arbejder vi med forskellige ideer til, hvad der skal være. Blandt andet overvejer vi at indrette den gamle lejlighed til B&B eller til brug for 'artist in residence'. Nu må vi se, det er i hvert fald dejligt, at vi er sikre på, at lokalerne ikke lige pludselig skal bruges til andre formål. Det giver ro og lyst til at udvikle stedet, siger Nelly Gaskin.