Klik og se annoncen

Af Henny Ferrold

Skælskør: - Velkommen til Kosmorama. Sådan lød det torsdag eftermiddag, da Steen Andresen præsenterede årbogen Jul i Skælskør 2020 for forfattere, hjælpere, politikere m.fl. Begivenheden var grundet coronarestriktionerne flyttet hertil fra det gamle rådhus, og det havde også sine fordele.

- Det er meget sjældent vi ved, hvem der siger noget oppe i det gamle rådhus, hvor vi sværmer rundt i lokalerne og smalltalker og det kan være svært at trænge igennem. Her i biografen kan I ikke gøre andet end at kigge denne vej og lytte til, hvad der bliver sagt, konstaterede en veloplagt Steen Andresen fra scenen. - Bogpræsentationen har kun været afholdt to steder: fra 1988 til 2009 på museet. Så rykkede vi op på det gamle rådhus og har været der siden, fortalte Steen Andresen, før han brød ud i en syngende hyldest til dem der har hjulpet med årets bog.

Gadespejl af lokalsamfundet

Deltagerne i receptionen fik ved indgangen udleveret en kuvert med bogen, som blev pakket ud undervejs - og høstede begejstrede udbrud fra publikumsrækkerne: - Hvor er den flot!

Årbogen med 108 sider fyldt med gode historier om den gamle Skælskør Kommune, er den 33. i rækken. Historierne er leveret af både Steen Andresen og andre lokale fortællere, og illustreret med et væld af flotte billeder. Emnerne strækker sig rundt i hele lokalområdet. Blandt andet en 'godshistorie' om Herregården Espe, Kirkehavn - en fiskerby på Omø, Marinegarden, brand på Gulfraffinaderiet, Anden Verdenskrig og Befrielsesdagene i Skælskør. Året i glimt - og meget, meget mere.

- Jeg bliver ofte spurgt, hvordan man kan blive ved med at finde nye historier. Men alle mennesker har en fortælling, en lille historie, som alle er interesserede i. Bogen er lidt et gadespejl af vores lokalsamfund, konstaterede Andresen, som traditionen tro også foldede sin tale ud i sang og et fængende omkvæd: - Hver gang en årbog er på gaden, glædes man over både indhold og facaden.

Sprællekvinde i løbetøj

Til Årets Sprællekvinde kåredes Sus Frausing, dagplejemor og formand for Skælskør Løbeklub. Hun fik overrakt vandrenissehuen af sidste års sprællekvinde, Vibe Larsen, Matadors 'anden moder' i Skælskør.

- Vi er klar med Korsbæk 2021, hvis corona tillader det. Det bliver et brag af en fest, lød det, før hun gav huen videre, med en bemærkning om at 'det forpligter'.

- Hver gang jeg gik ud ad døren, havde jeg den på . Det har givet anledning til mange gode anledninger til at fortælle om vores solskinsby.

Vibe stillede også løbeklubben et muligt nyt medlem i udsigt. - Er I klar over hvor meget den kvinde har gjort i 18 år, lød det med et blik på Sus Frausing.

- Jeg føler mig meget beæret. Og jeg tror da dagplejebørnene vil elske at jeg skal gå med hue fra i morgen af, lød det med et smil fra Sus Frausing, som understregede at løbeklubben ikke havde eksisteret uden Lisbet. - Hun er lige så stor del af løbeklubben, som jeg er.

Moderskab på omslaget

Årets omslagskunstner er Karen Gurli Jensen fra Skovvej, som fortalte om motivet: - Det handler på forsiden om Maria og Jesus og på bagsiden en helt almindelig moder. Det er meget moderskabet, jeg har arbejdet med, på godt og ondt, og med alt, hvad det indebærer af glæder og sorger. Og så er den rød, fordi det er jul!

Årbogen er udgivet af Steen Andresen og Ib Marquardsen, layout v. Jakob Andresen. Bogen er trykt i 700 eksemplarer og kan købes hos hos den lokale Kon-Tur boghandler, Hans Henrik Steenfeldt på Algade.