Klik og se annoncen

Tekst og foto: Steen Andresen

BRÆNDINGSSKULPTUR: I Skælskør er man gået ind i en forunderlig betagende keramisk periode.

Købstaden oser af keramiske indtryk med en perlerække af kunstnere, der er ligeså forskellig som den keramik, de præsenterer.

Således i fredags i Guldagergaards park, hvor omkring 200 gæster i intens spænding overværede de afsluttende timer af keramiker Sten Lykke Madsens spektakulære brændingsskulptur, der havde været undervejs i små 14 dage.

Sten Lykke Madsen har brugt 600 kg ler til sin skulptur, der er 1,95 m i højden og leret er omkring 4 cm tykt.

Spisning og spænding

Man havde glædet sig hele ugen, og endelig oprandt den fredag, hvor brændingsskulpturen skulle afsløres. Til behagelig musik serveret af tre dygtige elever fra Slagelse Musikskole.

Denne akkompagnerede det lækre aftensmåltid perfekt, der blev fortæret i firmaet Smartos flotte telt med så enorme vinduer, så brændingen i parken kunne følges under spisningen.

Intense timer fra start klokken 19, hvor man kunne følge esteren Andres Alliks team, der har helt styr på sine otte medarbejdere i parken. Og hele tiden bæres ved til bålet, og gæsterne får sig en oplevelse hver gang flammerne får skub på og slikker op mod himlen fra den rødglødende flaskeagtige figur i et inferno af gnister og ild.

Hele 1250 grader

Jo, den indebrændte skulptur får sig en ordentlig hedetur på omkring 1250 grader inden vi ved 23-tiden ser den rødglødende skal blive åbnet og i fem minutter er til skue for et måbende, beundrende og begejstret publikum, der ikke har ord for det smukke og måske let skræmmende syn, der brænder dem i øjnene.

Den 81-årige keramiker Sten Lykke Madsen sidder selv i en lænestol ved kanten af den udspændte sikkerhedsline, og hele brændingsteamet må hen og respektfuldt lykønske kunstneren med en fabelagtig skulptur, der udstråler kunstnerens fabulerende tankegang, inden de igen lukker figuren til med de varmehæmmende sider.

Nu venter en langsom afkøling til middag næste dag, hvor figuren er klar til de besøgendes beundring.

Naturligt valg...

Sten Lykke Madsen har været tilknyttet Guldagergaard i 21 år, og derfor var det en helt naturlig tanke, at det skulle være ham, da han fyldte 80 år sidste år, fortæller direktør Mette Blum Marcher. Det skal være nu, da Sten har været en vigtig del af de sidste omkring 20 års udvikling af Guldagergaard. Og hans fabulerende keramiske udtryk er lige i tråd med vores idé om, at parken er et værested for hele familien, der besøger Guldagergaard.

Det er den tredje brændingsskulptur, der nu står på Guldagergard. Den første var Nina Holes hus, der står foran hovedbygningen, den anden Sergei Isupovs himmel og jord skulptur fra brændingen sidste år, der er placeret i parken.

Og Sten Lykke Madsens brændingsskulptur skal anbringes foran hovedbygningen på hjørnet ved Henriks værksted, som han selv udtrykker det.

Om det skal være en tradition med en brændingsskulptur?

- Nej det tror jeg ikke, slutter Mette Blum Marcher aftenen af. Men borgerne skal nok være forberedt på, at Guldagergaard vil arrangere noget spektakulært ind imellem her i parken. For hele familien.

Foreløbig samles vi i byen onsdag den 11. juli til Keramikfestival...