Klik og se annoncen

Tekst og foto Steen Andresen

Stigsnæs: Det strømmede ud til batteriet på Stigsnæs ved Ørnehovedskov med mennesker både fra strandsiden og gennem skoven. Solen bagte fra en skyfri himmel og temperaturerne sneg sig efterhånden op på de 27 grader i skyggen. Og skygge var der ikke meget af, medmindre man tog ophold under træerne eller i teltet med forfriskninger og kanonkugler.

Talerlisten var lang, og publikum ventede længselsfuldt efter at høre de høje brag fra de smukke kanoner, der kunne anes oppe i graven i højen, redouten, og man synes på et tidspunkt at græsset blev højere og højere. Skælskør Marinegarde gjorde som vanligt et flot stykke arbejde og spillede os frem til startskuddet. Og endelig skete der noget.

Steen Olsen bød velkommen, gennemgik processen og præsenterede dels talerne, dels det dygtige team, der havde knoklet i omkring tre år med at nå frem til åbningsdagen, Grundlovsdag 2019.

Ejer af jordene Joachim Castenschiold glædede sig over resultatet, som han håbede kunne køres sammen med et besøg på Borreby Herreborg. - Og det er jo spændende, sagde han, det er i dag 82 år og 1 dag siden, at stedet blev indviet sidste gang, den 6. juni 1937. Men vi er i en helt ny verden, hvor oplevelse er et must, så det bliver spændende at se udviklingen fremover med stedet her og Borreby Herreborg, sagde Joachim Castenschiold.

Lang talerrække

Derefter fik næstformand for Sjællands Kystartilleriforening, fhv. elektriker Arvid Gårdbo ordet, og han gennemgik de historiske facts, som tidligere medlem af Skælskør Kystartilleriforening Arne Hansen kunne supplere med lokale facts. Derefter fik garnisonskommandant fra Flådestation Frederikshavn Tommy Schinovski ordet og gennemgik nærmere den historiske udvikling af Danmarks kystbatterier.

Sluttelig fik formanden for Skælskør Turistforening Ole Rygaard ordet, og efter en hyldest til alle involverede udbragte han et trefoldigt leve for batteriet.

Og endelig skete det. Kanonerne var ladet og straks efter drønede der i alt seks skarpe kanonskud med tilhørende røg ud fra de tre kanoner. Det var så det rystede i Stigsnæs Ørnehovedskovs grundvold og i de besøgendes trommehinder, der vibrerede lang tid efter.

Men flot og effektfuldt, og alle kunne sagtens forestille sig, at de kanoner kunne nok sagtens holde engelskmanden væk fra kysten!

Kanongodt samarbejde

Men både kanoner og de kasser med hjul de hviler på, raperterne er lavet af et team på tre mand:

Tidligere tømrermester Carl-Emil Frederiksen, der også stod for de to huse og lavetterne, Tømrer Jan Sørensen, der har stor erfaring med at bygge lavetter og raperter til kanoner samt kanonstøber og maskinfabrikant Gorm Rasmussen, der stod for kanoner og historisk korrekthed.

Vi havde et kanongodt samarbejde, konkluderede Carl Emil Frederiksen. Og vi startede faktisk byggeriet af raperterne præcis den 6. februar 2018. Det vil sige omkring 1500 arbejdstimer, et årsværk, hvor vi har kunnet stå i hallen oppe hos Gorm i hans firma Odin. I en delvis tom hal, indtil vi måtte flytte rundt, da andet skulle bruge lidt plads.

Jeg er medlem af en sortkrudtsforening, der skyder med forladere, seksløbere fra westerntiden og alt med sortkrudt, fortæller Jan Sørensen. Så jeg ved en del om sortkrudt, som disse kanoner skyder med. Og nej, man kan ikke bare skyde. Der skal en masse tilladelser til fra politiet, og det skal offentliggøres m.m. før man må.

Vi har rigtig hygget os med det, men der er meget arbejde i det. Jan har været rigtig god og skaffet os en del fra flådestationen. Vi har arbejdet efter originaltegninger inde fra Tøjhusmuseet, og jeg har set et lignende projekt et andet sted fra. Så det er en kombination af de to ting.

Men det er rigtigt, hvad de to andre siger: - Vi har hygget os og samarbejdet har været en fornøjelse, slutter Gorm snakken af.

Men kig selv ud og se det fantastiske resultat - et perfekt udflugtsmål for hele familien!

Formand for Skælskør Turistforening Ole Rygaard døbte afslutningsvis de tre kanoner i snaps, og de fik naturligvis navnene Gorm, Jan og Carl Emil.