Klik og se annoncen

Tekst og foto Steen Andresen

Eggeslevmagle: Forsamlingshuset Egely, som er det oprindelige navn på det gamle forsamlingshus i landsbyen Eggeslevmagle to kilometer uden for Skælskør, har opgivet kampen i coronatiden.

Helle Esbjerg, kasserer i forsamlingshusets bestyrelse, opgiver på bestyrelsens vegne kampen for huset og sætter det til salg.

- Det må jeg gøre ifølge vedtægterne, fortæller kassereren. Det er rettidig omhu, idet vi er enige om, at de sidste midler skal bruges til at betale de sidste regninger for faste udgifter omkring ejendommen, inden den sælges.

Og der er allerede salgsannonce i dagens avis.

Hård kamp for overlevelse

- Det har været hårdt, fortæller Helle Esbjerg. Jeg må sige, at jeg sammen med bestyrelsen har forsøgt alt. Der er ingen aftaler i bogen i lang tid fremover grundet de skærpede regler omkring coronaens forsamlingsforbud.

Vi har i bestyrelsen talt om forskellige løsningsmodeller, hvor vi har prøvet at inddrage lokalbefolkningen. Vi har henvendt os til Eggeslevmagle Landsbyråd, hvor vi ingen opbakning fik omkring et samarbejde om en ny konstellation, tværtimod fik vi det svar, at det nok var den rigtige løsning at lukke og slukke. Vi har forsøgt at få aftaler om brug af huset i stand med Eggeslevmagle menighedsråd her op til jul, men uden held.

Jeg er ret chokeret over at mærke, at man lokalt ikke vil kæmpe mere for det gamle forsamlingshus, som trods alt i over 100 år har være omdrejningspunktet i landsbyen, konstaterer Helle Esbjerg.

Det er måske også ret sigende, fortsætter kassereren, at der ikke sidder nogen i bestyrelsen fra Eggeslevmagleområdet. Alle medlemmer kommer udenbys fra.

Fester, gymnastik, bal og banko

Udmeldingen fra Helle Esbjerg får minderne til at strømme forbi. Retfærdigvis også om de sidste 20-30 år i Eggeslevmagle Forsamlingshus med hyppigt skiftende værter, der mildest talt havde meget varierede tilgange til lokalbefolkningens ønsker og behov for husets virke og traditioner.

Men også om tiden, hvor der var store fester i huset, Gunnar og Ediths fyldte ordrebog år frem og de mange dilettantforestillinger og revyer, der tordnede fra scenen og trak publikummer helt fra Skælskør og det øvrige opland.

Mange generalforsamlinger har fundet sted her, afdansningsballer og gymnastikopvisninger.

Og man kan næsten høre ekkoet af tal- og bankoråb, der i et par menneskealdre har fyldt de hyggelige lokaler i Egely.

Jo, vi er mange, der har stribevis af gode oplevelser at tænke på omkring det lille forsamlingshus i den hyggelige lille landsby.