Klik og se annoncen

Tekst og foto: Steen Andresen
Folkefest: Det var bare over det hele. Ligesom man synes man faldt til ro over et arrangement, så var der straks tre-fire andre steder, man synes, man burde have været. Kvalitet, forskellighed og mangfoldig kulturel udfoldelse prægede en gigantisk folkefest i Skælskør, der løb over tre sprudlende dage. Tre dage, hvor der i halvdelen af tiden var lovet regn i massevis, men som ikke gav en dråbe til den lille købstad, som derfor og af gode grunde har navnet "Solskinsbyen".
En god fest
- Jeg er af den mening, at folk, der kan sætte en god fest i gang, kan man ikke få for mange af, og kan den også indeholde kultur, så er det lige noget for mig. Og Skælskør kan jo både det at feste og noget med kultur, udtrykker borgmester John Dyrby Paulsen det, lige inden han går på scenen på Svanetorvet og skyder folkefesten 2018 i gang. Så det er altid herligt at være her!
Det handler om at få så meget og bedre kultur som muligt, og der er det, at vi som kommune kan træde til og støtte det, som borgerne kan stable på benene.
Ja, og det tager omkring et års tid at arrangere sådan tre festdage, fortæller Pernille Kirkeskov Hansen, formand for bestyrelsen i År2000-gruppen. Og da der er så mange aktiviteter, er det svært at fylde hovedgaden hele tiden. Men det er heller ikke meningen.
For voksne, børn og barnlige sjæle
Og de tre dage var en bolsjebutik af lækkerier for alle aldre. Med alt fra klatring på havnepladsen, spisning og lækker musik på Bruuns Hjørne, moderne kunst i banegårdsbygningen af en ung, vild lokal kunstner til folkemusik på en motorbåd, børneloppemarked, dans på havnegaden og keramisk kunst fra Guldagergaard i bedemandens forretningslokale.
Nyt var Kim Richard Adler Mejdahls udstilling i den gamle station, som både viste sin store værdi som anvendelig og brugbar bygning for et væld af kulturelle tiltag, som den opfyldte sit formål som udstillingsrum for moderne kunst. En udstilling, som maner til eftertanke, og som både er interessant og skræmmende. Som giver stof til undren ud over det mentale chok, det er at møde en ung kunstner med så kraftige og voldsomme budskaber.
Morgenbord i Algade
Anderledes fredeligt var vel det efterhånden traditionelle morgenbord lørdag formiddag i Algade. Med rundstykker, kaffe og doktor Nielsen. En tradition, der efterhånden fjerner tanker om at nasse sig ind på et gratis morgencomplet. Men som med tiden i de 18 år Kulturel Folkefest har eksisteret har et mere socialt sigte – at deltage i og understøtte den enkelte forretnings chance for at få førstepræmien i kåringen som det bedste og mest kreative morgenbord i den kulturelle fest.
Butik Mille løb af med førstepladsen i et orgie af halmballer. Hans Henriks Bog & Idé fik andenpladsen for den geniale idé, at bøger var smørebriksen, og den bog, man anvendte, fik man med hjem. Tredjepladsen gik til Madkassens smukke efterårsmorgenbord.
Men lige meget. I Skælskør handler det aldrig om at vinde. Her handler det kun om at være med.
Og det må man sige, at rigtig mange var.