Klik og se annoncen

Af Hanne Juhl

Projekt: Det var ikke just vejr til en cykeltur, da den smarte Rickshaw fra projekt "Cykling uden alder" var nået til Rådmandscentret i Skælskør. Men 68-årige Carsten Hansen lod sig ikke afskrække af lidt regn, og var helt klar på en frisk tur.

Cyklen - Rickshawen - er en specialbygget Christiania Bike, med plads til to passagerer foran. Som passager sidder man dejligt behageligt på lædersæde, og efter behov kan man få et tæppe over benene. Eller muligvis et regnslag.

Det kræver god kondi at cykle rundt med to voksne mennesker, derfor er cyklen udstyret med batteri, så piloten - den der styrer cyklen - kan få lidt hjælp, når det går op ad bakke.

En sjov oplevelse

Carsten og jeg steg ind i Rickshawen, og i dagens anledning havde vi Rådmandscentrets aktivitetsmedarbejder, Sofie Mygind, som pilot. Så gik det ellers af sted ned mod Skælskør by og havnen. I småregn og modvind, men det var en sjov oplevelse.

- Der er jo fart på, bemærkede Carsten. - Vi kører næsten hurtigere end posten. Af og til måtte Sofie sætte motoren til, men ellers blev der trådt godt i pedalerne. - For de, der vil være piloter, findes der en lille instruktionsvideo, fortalte hun. - Det er nemlig lidt anderledes end at køre en almindelig cykel.

- Hvis det var godt vejr, kunne vi køre til Kobæk Strand og spise is, mente Carsten. Men i den kølige regn rundede vi blot havnen, før det gik tilbage til Rådmandscentret.

Anpartscykel til enhver tur

Projektet "Cykling uden alder" er startet i København af Ole Kassow som et initiativ til at også ældre mennesker kan få vind i håret og røde kinder. Og komme ud at se noget på en anden måde.

- Det er nærmest en tilfældighed, at projektet er kommet til Slagelse Kommune, fortæller initiativtager i arbejdsgruppen, Roland Ipsen. - Jeg så på internettet, at projektet var sat i gang i København, og det samme gjorde Bente Nørgaard, der er idrætskonsulent her i kommunen. Ja, og så startede vi vores lille arbejdsgruppe op.

I første omgang arbejdes der på at få råd til én Rickshaw i henholdsvis Skælskør, Korsør og Slagelse. Der er fuld gang i salget af anpartsbeviser, der først giver besøg af Rickshawen 2 x 1 uge i løbet af 2014. Når der nås 13 anpartshavere, kan man samlet købe en Rickshaw.

- Når først vi har købt en cykel, vil vi sætte gang i et bookingsystem, hvor både brugere/passagerer og piloter kan booke sig ind, fortæller Sofie Mygind.

Uanede muligheder

Skælskør Lokalråd er gået aktivt ind i samarbejdet med arbejdsgruppen. Både med hensyn til at skaffe midler til køb af cykler og piloter til cyklerne.

- Vi håber på, at vi kan få nogle af de unge mennesker fra idrætsforeningerne til at være piloter for de ældre fra plejecentrene, siger Roland Ipsen. - Det vil skabe en ny måde at være sammen på for både unge og ældre. Det er også altid nemmere at tale sammen, når man laver noget aktivt, fortsætter han.

Mulighederne for projektet er uanede, mener Roland. Voksne børn, der besøger deres forældre, kan booke ture. Man kan have en Rickshaw med til lokale arrangementer. Cyklerne kan indgå i turismearbejdet om sommeren, hvor turister kan tage cykelture ud fra turistkontoret. Som ældre kan man blive kørt rundt til steder, hvor man er vokset op, har gået i skole eller lignende - en slags tur ned ad 'mindernes allé'. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bruge en Rickshaw til.

- Og når først vi har fået én cykel, vil det gribe om sig, mener Roland, og opfordrer både foreninger og erhvervsliv til at investere i den gode sag.

Frisk luft i håret

Mange af Rådmandscentrets brugere kommer forbi og kommenterer Carstens tur i Rickshawen. Det er en god idé, er alle enige om. Mange af dem kunne også godt tænke sig en tur. Altså når vejret er blevet bedre.

- Det var da skønt at få frisk luft i håret, og jeg ville helt klart tage en tur igen, siger Carsten, som håber at de når at få en Rickshaw til Skælskør inden sommer. - Vi har jo stadig den is til gode ude ved Kobæk Strand, siger han med et finurligt smil.