Klik og se annoncen

Tekst: Lene H. AugustsenFoto: Gaargi Egekær

Skælskør: For Anne Marie Marquardsen fra Skælskør har arbejdslivet altid handlet om at støtte børn i deres udvikling og skabe gode rum for deres læring. Først som pædagog, siden som institutionsleder og de seneste 11 år som pædagogisk konsulent og fagbogsforfatter til tre bøger. Bøger der i april måned fik Dansk Forfatterforening til at udnævne Anne Marie Marquardsen til månedens fagbogsforfatter.

Sideløbende med sit forfatterskab driver Anne Marie Marquardsen konsulentvirksomheden DEN GODE DAGINSTITUTION. Her samarbejder hun med kommuner, institutioner og private om udviklingsprojekter, og holder kurser og oplæg.

- I mit arbejde som pædagogisk konsulent beskæftiger jeg mig primært med læringsmiljøerne. Jeg bruger min praktiske erfaring til at skabe sammenhæng mellem teori og praksis, og jeg arbejder både på bestyrelsesniveau, ledelsesniveau og med de medarbejdere der har den direkte kontakt til børnene. Mine bøger er også bygget op omkring teoretiske modeller med en vejledning til, hvordan de bruges i det daglige arbejde.

Forener teori og praksis

Anne Marie Marquardsens første bog er en antologi om sprogmiljøer i børnehøjde, hvor 17 fagfolk fortæller om deres professionelle møde med det lille barn og sproget. Derefter udgav hun 'Huset', der er en billedbog for børn og en fagbog for pædagoger og lærer. Bogen følger Maren fra hun bliver født og til hun dør. Historien foregår i årene 1900 til 1975, og bliver på den måde også en indgang til vores fælles historie, når den beskriver begivenheder og levevilkår. I den faglige del er der gode forslag til, hvordan der kan arbejdes på andre måder med fortællingen, så teksten udvider sig og åbner en ny verden for barnet.

- 'Huset' fik flotte anmeldelser, og jeg har fået mange positive tilbagemeldinger fra fagfolk, der har brugt den. Den er et rigtig godt eksempel på, hvordan jeg arbejder. Den beskæftiger sig med teorien, men har praksisdelen med, og inviterer til dialogisk læsning med børn i børnehaver og indskolingen. Det er en bog, jeg er rigtig glad for at have skrevet.

Redskaber til inklusionsarbejdet

Den seneste bog fra Anne Marie Marquardsens hånd udkom i 2017, og er en fagbog om inklusion i daginstitutionerne. Den bog blev til, fordi hun kunne se et stort behov for en bog, der gav konkrete redskaber til alle de institutioner, der pludselig fik en ny opgave med inklusion af børn, der tidligere gik i et specialtilbud.

- Jeg har gjort meget ud af cases i bogen. Der er eksempler, som man som pædagog kan relatere til, og bruge som udgangspunkt for en dialog i institutionen om, hvordan man arbejder med inklusion. Og det er et område, der stadigvæk fylder meget i institutionerne.

Rød tråd i børnenes liv

Udnævnelsen til Månedens Fagbogsforfatter er Anne Marie Marquardsen naturligvis glad for. Det har været med til igen at sætte fokus på hendes bøger, og det gav hende mulighed for at introducere den næste fagbog, hun arbejder på.

- Det er en bog om udvikling af det sproglige læringsmiljø i dagplejen, men jeg har også mange andre ideer, og flere projekter og kurser på programmet, så hvornår den er klar, ved jeg ikke. For mig handler det om at være med til at skabe den røde tråd i børnenes liv, fra dagtilbud til starten af skolegangen. Det er det, jeg gerne vil, og det forsøger jeg at gøre ved at arbejde teoretisk og strategisk i samarbejde med cheferne for dagtilbudsområdet og så helt praktisk ude i institutionerne med kurser og undervisning. Vi kan komme rigtig langt, hvis vi er enige om, hvordan der skabes gode læringsmiljøer for børnene.