Klik og se annoncen

Af Mette Juhl

Jubilæum: Det var en kapsejlads, der satte det hele i gang for 100 år siden. Den 26. april 1915 blev foreningen Skælskør Amatør Sejlklub oprettet og for formedelst 4 kr. i kontingent, kunne man blive medlem.

Meget er hændt siden da, men klubben lever i bedste velgående, og kapsejladser er der stadig masser af sammen med en god portion hygge og socialt samvær i lystsejlernes "flydende campingplads".

100 års jubilæet fejres lørdag den 25. april. Kl. 12.00 er der standerophaling med festtaler. Standerophalingen er traditionelt en festdag uagtet jubilæum, da det kribler rigtig meget i sejlerne for at komme på vandet ovenpå vinterens mere lavblussede aktiviteter.

Kl. 13.30 inviterer klubben alle interesserede med ud at sejle, når der er flotillesejlads på fjorden med efterfølgende moleøl.

Om aftenen holder klubben internt jubilæumsfest i Det Røde Pakhus.

Harboe Cup årets største

Harboe Cup er år efter år den ubetinget største begivenhed i Skælskør Amatør Sejlklub.

"Det er ikke nogen i sejlerkredse, der ikke kender Skælskør på grund af Harboe Cup," fortæller Claus Møller Christensen, leder af juniorafdelingen.

Sejladsen, der afvikles for flere bådtyper, får befolkningstallet i Skælskør til at stige med 600-700 i den ene weekend i september det hele løber af stablen. Det stiller store krav til klubben som arrangør.

"Vi er en klub med et godt sammenhold, der er mange, der giver en hånd med," siger Claus Møller Christensen.

Bestyrelsessuppleant og mangeårigt medlem af klubben, Per Kongshøj Madsen, supplerer: "Der er stor hjælpsomhed og velvilje i klubben - også i dagligdagen."

Sejlsport styrker læringen

Skælskør Amatør Sejlklub kan mønstre godt 300 medlemmer, hvoraf de 50 hører til juniorafdelingen. Og særligt juniorarbejdet værnes der om.

"Det er vigtigt med juniorer, de er en naturlig fødekæde til foreningen," siger Claus Møller Christensen, der netop er blevet hædret med Torm prisen for sit ungdomsarbejde i sejlklubben.

I Skælskør har man bl.a. med stor succes igangsat Søstjernerne for de yngste i alderen 5-8 år, hvor livet ved og på vandet leges ind under sikre forhold.

Det er intet krav, men håbet er, at nogle af Søstjernerne får mod på at blive del af juniorafdelingen og fortsætte i klubben i en sejlbåd.

"Sejlsport styrker så mange talenter - matematik, geometri mm.," fortæller Claus Møller Christensen og tilføjer: "Du bestemmer meget selv, men ikke vejret. Vind, strøm mv., det skal man lære at tilpasse sig."

Han og resten af klubben har en drøm om at kunne etablere et samarbejde med skolerne, men endnu er det kun på idéplanet.

Friheden er fællesnævner

Claus Møller Christensen er selv anden generations kapsejler i Skælskør Amatør Sejlklub, og tredje generation er i fuld gang ude på vandet. Generelt er der mange generationssejlere i klubben, men man kan bestemt også komme lige ind fra gaden og være med.

"Vi gør meget ud af at tage godt imod nye medlemmer og gæstesejlere," siger Per Kongshøj Madsen.

Selv er han ikke til kapsejlads, men nyder sejlturene, hvor man kan tage tingene i sit helt eget tempo og nyde særligt en ting: "Udsynet, at kigge ud i horisonten, det er noget særligt."

"Friheden er den største fællesnævner for det hele," supplerer Claus Møller Christensen.

Vandsport i sejlklubben?

Hvordan fremtiden former sig for den snart 100-årige, kan ingen spå om, men i klubbens ledelsen er der fokus på den.

"Generationsskiftet er udfordringen. Det at få juniorerne til at blive og tiltrække de 25-40 årige," siger Per Kongshøj Madsen.

Udover at sikre en god juniorafdeling, overvejes der at gøre klubben bredere, så den kan indeholde andre former for vandsport, f.eks. wind- og kitesurfing, der kunne tiltrække en hel ny gruppe medlemmer.

Selv om der først er standerophaling den 25. april, så er der allerede taget hul på nogle af sæsonens sejleraktiviteter, idet juniorerne er i fuld gang. Søstjerneholdet har sæsonstart den 30. april kl. 17. Bare mød op ved klubben på Gammelgade, hvis du vil være med.

For voksne nybegyndere holdes der sejlerskole. Her er tilslutningen allerede ret stor, men kontakt klubben for nærmere oplysninger, hvis du er interesseret i at være med.

Læs mere på: www.sejlsas.dk.