Klik og se annoncen

Af Mette Juhl

Politik: Hvilket indtryk får man af en politiker, hans eller hendes holdninger og det parti de repræsenterer, når man har godt fire et halvt minut til rådighed? Ja, det var en blandet oplevelse, da ti byrådskandidater fra liste A til Å deltog i valgmøde på Korsør Produktionshøjskole.

'Det er svært at skelne dem fra hinanden. Jeg synes bare jeg er blevet mere forvirret,'' lød det umiddelbare svar fra Emma, der lige når at fylde 18 år inden valget.

Hendes betragtning af politikerne og valget deles af vennerne 19-årige Amalie og 20-årige Benjamin.

Stemmer I ved valget?

'Måske. Det kommer an på om jeg kommer mere ind i det, hvad de står for,' lød det fra Emma. Heller ikke Amalie eller Benjamin er sikre på om de vil sætte et kryds ved dette valg.

Derimod ærgrer det 17-årige Mads, at han ikke er stemmeberettiget. 'Jeg vil stemme på ham her,' siger han og peger på John Dyrby Paulsen.

Hvorfor?

'Fordi jeg har læst hans program og er mest enig med ham,' lyder det beslutsomt fra den unge elev.

Tilliden tilbage til de unge

Der var på forhånd forberedt en håndfuld spørgsmål, som politikerne kunne tage udgangspunkt i under speeddatingen ved bordene, men nogle unge valgte at stille deres egne spørgsmål, mens nogle politikere satte deres egen agenda.

Heriblandt var Alternativets Tine Russotti, der tog mange af de unge med storm med sin opfordring til dem om at skrive emner ned - uanset hvilke - de interesserer sig for.

'Der er alt for meget styring udefra på hvad der er vigtigt for jer,' lød det fra Alternativets byrådskandidat, der vil give tilliden til de unge og øvrige borgere tilbage.

'Vi ønsker et meget mere involverende demokrati, f.eks. ved at lade byrådsmøderne cirkulere rundt. Der kunne komme et herned, så I kunne stille spørgsmål til politikerne.'

'Det er jo helt vanvittigt, at det er 'gamle mænd', der bestemmer retningen for jer,' lød den samstemmende holdning fra SF's Helle Blak i et forsøg på at få de unge til at tage stilling til politik og til valget.

Hun demonstrerede i øvrigt ved at trække sit Dankort og sit sygesikringskort op ad lommen, hvordan hun og SF ønsker at arbejde med lige muligheder for alle.

'Det her,' sagde hun og viftede med sygesikringskortet; 'Det er verdens fedeste kort, for det betaler uddannelse, sygehus m.m.'

Såvel som politikerkollegaer fra bl.a. Enhedslisten og også de Konservatives Niels Jørgensen deler Helle Blaks synspunkt, at det ikke kun skal være dem med penge på Dankortet, der skal have alle fordelene.

Prøvevalg forud for valgmøde

Korsør Produktionshøjskole havde inden valgmødet afholdt prøvevalg. Her vandt Socialdemokratiet med en stemme mere end Venstre. Borgmester Stén Knuth fik dog flest personlige stemmer.

Om de unge får sat deres kryds, når det virkelig gælder den 21. november. Det vil tiden vise.