Klik og se annoncen

Omø: To af øens tilflyttere, Tine Morsing, der er tidligere svømmelærer og Louise Høst, hvis yngste barn Wilfred på 8 år ikke kunne svømme, havde taget initiativ til pilotprojektet 'Omø Svømmeskole'.

En hel uges daglig gratis svømmeundervisning i lagunen ved lystbådehavnen for børn i den skolepligtige alder.

Undervisningen foregik på to hold - et begynderhold med børn der ikke kunne svømme eller børn der var utrygge ved vandet, og et hold for børn der kunne svømme på et eller andet plan.

Mange praktiske opgaver

Der var stor opbakning til projektet, både fra øboere og sommerhusgæster, og de første tilmeldinger kom allerede i hus, den samme dag tilbuddet om svømmeskole blev offentliggjort på Omøs opslagstavler og på Omøs facebookside.

Selve planlægningen bød dog på flere udfordringer for de to initiativtagere. Blandt andet det faktum at der er store forskelle mellem undervisning i en svømmehal, og undervisning fra åben strand, hvor både vind, strøm og bølger skal tages i betragtning. Da der ikke var en fast livredder tilknyttet, som det er tilfældet i en svømmehal, blev der stillet krav om at de tilmeldte elever skulle have minimum en ansvarlig overvågende voksen pr. tre elever. På den måde kunne kolde og trætte børn forlade undervisningsområdet, og stadig være under opsyn, samtidig med at undervisningen kunne fortsætte på betryggende vis.

En anden praktisk opgave der skulle løses, var at udpege et område med en max dybde på 140 cm ved højvande, og derefter markere det med en flydespærring.

Fisker og færgemand, Jon Krüger tilbød at udlåne flyde tov, anker og bøjer til afmærkning af svømmeområdet.

Da det tidsmæssigt var for sent at søge om økonomisk hjælp, trådte Perlestrandens venner til og bevilligede penge til det mest nødvendige undervisningsmateriale.

Gode resultater

'Omø Svømmeskole' fik hele 17 elever, og efter en uges intensiv undervisning var resultaterne langt over det forventede. På begynderholdet opnåede flere at kunne svømme fra 12,5 meter til 50 meter, og de mindste blev i stand til at holde sig flydende uden hjælp.

På holdet med de børn, der kunne svømme, blev der arbejdet med distancesvømning. Det indebar forbedring af både svømmestil og korrekt vejrtrækning for derigennem at øge elevernes udholdenhed og chancen for at redde sig selv i truende situationer.

Lørdag blev den planlagte undervisning suspenderet på grund vejret (strøm og vind), og i stedet for blev afslutningen fremskyndet.

Der blev uddelt diplomer og svømmemærker lige fra 12,5m mærke og diplom til 1250m mærke og diplom.

Omø Svømmeskole 2020

Nu starter evaluering og planlægning af Omø svømmeskole 2020.

Initiativtagerne vil som en del af planlægningen søge økonomisk støtte hos div. fonde og institutioner, så der kan indkøbes af yderligere undervisningsmaterialer, og evt. køb/leje af en følgebåd og derved øge sikkerheden i undervisningen, så den kan blive endnu bedre og eleverne blive endnu dygtigere, så de alle når målet - 'at beherske selvredning'.