Klik og se annoncen

Af Solveig Hansen

Cykling: At blive ældre betyder for mange, at mobiliteten bliver mindre eller sågar helt fordufter. Hvor det før bare var at springe op på cyklen, ud i bilen eller af sted på gåben, er selv den mindste tur ud i det blå pludselig en udfordring.

"Der er mange ældre, der bliver isoleret, når de kommer på plejehjem. Og mere eller mindre nødtvunget accepterer de at blive transporteret rundt i en bil og aldrig komme udenfor", siger Lise Friberg.

Hun er tilknyttet Aktivitetscenter Teglværksparken i Korsør og har sammen med et par andre taget initiativ til at få udbredt bevægelsen Cykling uden alder i Korsør, der er et frivilligt initiativ.

Ideen har sit udspring i København, men langsomt har de gode tramp i pedalerne spredt sig som ringe i vandet til resten af landet.

Ud i det blå i rickshaw

Kort fortalt går Cykling uden alder ud på, at ældre mennesker, der ikke kan komme rundt ved egen hjælp kan få en cykeltur i ny og næ i en rickshaw ført af en frivillig cykelpilot.

"Jeg var lidt nervøs i starten, men det er jeg ikke mere", siger Margrethe Larsen, der på sin første tur benyttede lejligheden til at få købt en stegepande på tilbud i SuperBrugsen i Korsør.

Det meste af sit liv har hun boet i Ormslev, men en hjerneblødning gjorde, at hun blev afhængig af andre, og for 12 år siden flyttede hun til Teglværksparken.

"Førhen var det jo ikke noget problem, at gå de otte kilometer frem og tilbage til Korsør", siger Margrethe Larsen, der glæder sig til de fremtidige ture i første parket på cyklen med John Mortensen som chauffør.

Alle vinder i længden

"Selvfølgelig handler det om at give noget til andre, men jeg kommer jo selv hjem og er lige så glad", siger John Mortensen, der straks meldte sig som frivillig cyklepilot, da muligheden bød sig. Han fortæller begejstret om en tur med en ældre herre, der både nået forbi Din Tøjmand for at købe en kasket, fiskehandleren for at købe stegt ål og sit "gamle" hus i Rosengade.

"Smilet blev bare større og større på ham, mens vi var af sted", fortæller John Mortensen, der er det gode eksempel på, at Cykling uden alder er et positiv indslag hele vejen rundt.

Flere cykler - tak!

Men - og der er desværre et men! De gedigne cykel-taxaer er dyre og derfor indtil videre en mangelvare. Faktisk er der indtil videre kun én cykel til dette formål i hele Slagelse Kommune. Og selv om det ikke skorter på hverken frivillige eller ældre, der hellere end gerne vil ud at mærke verden, så skorter det på penge til indkøb af de desværre ret bekostelige cykler.

I denne omgang har Aktivitetscenter Teglværksparken kun haft cyklen til låns i tre uger, da den nødvendigvis må gå på omgang i kommunen, så ældre borgere, uanset hvor de bor, kan få glæde af den.

"Vi vil rigtig gerne have, at vi som minimum har to cykler i Slagelse, en i Korsør og en i Skælskør", siger Lise Friberg. Et ønskescenarie kunne i følge Lise Friberg være at hvert plejecenter har hver sin, så cyklen også er til rådighed, når pårørende kommer forbi og gerne vil køre en tur med deres mor, mormor eller hvem, det nu gælder.

"Det er virkelig så givende", siger Margrethe Larsen, der håber, at mange andre også får lov at opleve glæden ved igen at færdes i det fri, mærke vinden i håret og gense gamle mindeværdige plejemærker fra tidligere tider.