Klik og se annoncen

Pris: Her i slutningen af november skal en eller flere ildsjæle fra Slagelse Kommune hyldes, når Slagelse Kommune igen uddeler prisen Årets Landdistriktsindsats. Sidste år var det folkene bag tilflytterarrangementet 'Tør du bo på landet', som fik prisen og de tilhørende 10.000 kr.

'Ildsjælene gør en kæmpe indsats i vores landdistrikter mange steder. De bruger fritiden på at lave projektet og tage initiativer, som kommer hele lokalsamfundet til gode. Derfor er det vigtigt at hylde dem,' udtalte borgerkonsulent Anne Larsen Justiniano i forbindelse med opfordringen til at nominere kandidater.

LÆS OGSÅ: Succeser i Slagelses erhvervsliv blev hyldet

Og nu er ni nominerede udvalgt, heriblandt flere fra denne avis' dækningsområde.

En af dem er Agersø Naturcenter, der ligger i den nedlagte skole på Agersø og drives af lokalsamfundet på Agersø. Naturcentret indstilles til prisen fordi folkene bag gang på gang beviser deres engagement ved at invitere til arrangementer. Det er fantastisk at møde så entusiastiske mennesker. Naturcentret har for nylig udvidet sine faciliteter med et madpakkehus, som er etableret i en gammel garage.

LÆS OGSÅ: Initiativpris er i høj grad medarbejdernes fortjeneste

Nomineret er også Kanehøj Mølle, der står som et flot vartegn ved indkørslen til Skælskør fra Sorøvejen. Medlemmerne af Kanehøj Møllelaug gør en stor indsats, og har arbejdet for at vedligeholde og istandsætte møllen under hensyn til de gamle byggetraditioner. De reparerer, maler og tørner vingerne jævnligt og sørger for at man også kan male mel på møllen, som man gjorde det i gamle dage.

Damgaard og forsamlingshuset

Jørgen Damgaard er nomineret som enkeltperson. Han er en rigtig ildsjæl og har taget mange initiativer, der kommer lokalsamfundene til gavn. Jørgen har forstået, at landsbyerne har brug for et talerør, og tage initiativ til etableringen af Gimlinge Landsbyråd, som har været model for mange lokalråd i Slagelse kommune. Jørgen har dermed været med til at udfylde intentionerne i kommuneplanen om aktivitet og landdistriktsudvikling. Jøren blev valgt til formand for Landudvikling Slagelse i starten af 2007, og har været involveret i mange projekter til gavn for landdistrikterne, bl.a. Borreby teater, natursti ved Vårby, mejeri i Sørbymagle og økologisk friluftsstald på Glænø.

Tjæreby Forsamlingshus indstilles for sin store indsats for at skabe aktiviteter for ældre borgere på egnen. Tjæreby Forsamlingshus er en vigtig medspiller i arrangementet 'Sommer i By', som afholdes sammen med andre lokale aktører som Tjæreby Menighedsråd. Her er forsamlingshuset samlingssted og giver mulighed for leg for børn, underholdning og stort kræmmer-/ loppemarked. I vinterhalvåret er der fællesspisninger med musikalsk underholdning, foredrag eller en 'syng sammen' aften, revy hvor lokale tekstforfattere og amatørskuespillere leverer underholdning, stort julemarked, juletræsfest for børn og barnlige sjæle, jagtmiddag samt en årlig pigeaften og meget mere, som kun kan lade sig gøre, fordi en flok ildsjæle yder en enorm indsats for lokalsamfundet.

Forsamlingshusets køkken er blevet for lille, og da sundhedsmyndighedernes har krævet at tilberedning af mad og opvask skal holdes adskilt, er bestyrelsen gået i gang med en tilbygning, så køkkenet kan udvides med en opvaskeafdeling. Hvis Tjæreby Forsamlingshus vinder prisen, skal midlerne gå til køkkenprojektet.

Istandsættelser og vandreture

Næste nominerede er Peter Aaskov, ejer af virksomheden Aaskov, Smed og Belægning i Vemmelev, der indstilles for sit fritidsarbejde med at opkøbe og istandsætte huse, hvori han etablerer moderne lejelejligheder. Hans indsats gør det muligt for ældre borgere, som ikke længere ønsker at bo i eget hus, at flytte i en lejebolig til en rimelig husleje. Et ægtepar, som har solgt deres hus og er flyttet ind i en af lejlighederne, fortæller, at de længe har ledt efter en lejlighed, men ikke har kunnet finde en i Vemmelevområdet. De nyder at være flyttet tættere på dagligvarebutik og at have fået mulighed for at deltage i sociale aktiviteter tæt ved deres nye bolig.

Tårnborg Vandreklub er også på listen over kandidater til prisen. De arbejder ihærdigt og engageret på aktivere borgere i Tårnborg og i hele Slagelse Kommune.

Personerne bag vandreklubben har brugt meget tid på at etablere klubben. Mange aftaler og praktiske ting skulle på plads inden den første vandring i august måned. Vandreklubben har fået de lokale historie- og naturkapaciteter, Kurt Rehder og Villy Jensen, til på skift at være guider for vandringerne, som der har været stor tilslutning til. Det er også lykkedes at få såvel forretningslivet som institutionerne i lokalområdet involveret i vandringerne. Alle kan deltage i vandringerne, som ikke kræver tilmelding og er gratis, men båret af frivillige kræfter som gør en stor indsats for sammenholdet, udviklingen og sundheden i nærsamfundet.

De sidste tre nominerede til Årets Landdistriktspris er Flakkebjerg Dagli'Brugs, Fødevarer Lokalt, Jens Hviid Friis. Prisen uddeles tirsdag den 29. november.