Klik og se annoncen

Af Lene H. Augustsen

Korsør: Visionerne for Kongegaarden mangler ikke, og en målrettet indsats frem mod fornyelse har vist sig at bære frugt. Til trods for at det er ved at være et stykke tid siden, at daglig leder, Joy Petrowsky, meddelte, at hun ville trække sig tilbage, er det stadigvæk hende, der arbejder for fonden med husets opgaver. Det bliver hun ved med, indtil man er klar til at ansætte en fundraiser og ny leder, som skal skaffe fondsmidler til den fortsatte udvikling af Kongegaarden, inden for kunstområdet og musikken.

- Vi er allerede godt på vej, og der sker rigtig mange ting her i 2019. Jeg synes, at vi har lavet et hus for hele Slagelse Kommune. Ja, faktisk har Kongegaarden størrelsen til at være regionalt, og det synes jeg også vores aktiviteter afspejler. Der er også åbnet op for, at lokale foreninger kan bruge vores lokaler, og vi arrangerer gerne rundvisninger for skoler, siger Joy Petrowsky.

Historiske vægmalerier restaurerede

Et af de projekter der for nylig er afsluttet, er renoveringen af vægbillederne i Kongegaardens gamle bygning. Fortiden kigger nu frem på væggene i hallen og herreværelset, efter en konservator har været i gang.

- Jeg synes, det passer godt med tidspunktet. Kongegaarden er klar til nye tider, med en mere moderne og professionel tilgang til dets værdier og mange muligheder. Med de flotte historiske vægmalerier er det et møde mellem fortid og nutid.

Kunstbutik med unikakunst

Et af de nye tiltag er en kunstbutik, hvor der sælges unikakunst, som ellers ikke er til at få fat i, eller kun er tilgængelig ved kunstarrangementer. Man kan fortsat købe Korsør Kunstforenings kunst i butikken, da der er etableret et samarbejde.

Musikken er også noget af det, der fremadrettet kommer til at fylde mere i programmet.

- Der kommer blandt andet folkemusik, med musikere som spiller i hele verden. Storebæltskoret præsenterer en speciel opsætning af korsang og kunst. I haven står en bluesgruppe klar i juli, og vi vil generelt satse mere på nye musikarrangementer.

Et bredt program

Udstillingsmæssigt starter de nye tider allerede her i juni, hvor de udstillede værker er i klare farver og et surrealistisk verdensbillede af nye kunstnere, som Elias Bruus og Kirsten Hagelskær. Herefter følger en fortolkning over Hammershøj værker af Peter Eichen, videre til Charlotte Binau med foto, grafik, til tegninger af Charlotte Troldahl i september. Årets sidste kunstnere er begge international kendte, nemlig glaskunstneren Branka Lugonja og den internationale fotograf Stephen Freiheit, fra Anexet på Fyn, som viser billeder fra øst til vest.

- Det er et godt og bredt program, vi har lagt for 2019, og vi er i fuld gang med at planlægge nogle virkelig interessante udstillinger i 2020. Hvis man er til anderledes oplevelser, har vi en hel uge med Rokokotema. Den fantastiske fortæller Steiner vil sammen med personalet gå rundt i rokokodragter, som i 1761, hvor huset blev bygget. Hele ugen vil være med historier om huset, konger, dronninger og livet i købstaden Korsør.

Isenstein som vandreudstilling

Også Kongegaardens stolthed, den helt unikke Isensteinsamling med hele 7.300 værker, er ved at få nyt liv. En del af malerierne er allerede renset op, med et helt fantastisk resultat. Isensteinsamlingen kom til Kongegaarden i 1992, men nu arbejdes der på, at værkerne skal ud og præsenteres rundt omkring i landet.

- Fonden har en plan om, at vi vil lave Isenstein-vandreudstillinger. Foreløbig vil man gerne udstille i Dragør samt på Frederiksberg, hvor Isenstein boede i hans år i Danmark fra 1933 til 1980. Der arbejdes også på en større vandreudstilling til udlandet, hvor Berlin vil være oplagt, for her blev han uddannet på Akademiet. Sverige er også en mulighed, da Isenstein var i landet under 2. verdenskrig og Samlingen har fået kontakt til familien, som han boede hos frem til 1946, siger Joy Petrowsky.

Isensteinsamlingen vil naturligvis fortsat høre hjemme på Kongegaarden, hvor udvalgte værker udstilles.

De øvrige udstillinger og arrangementer kan findes på www.kongegaarden.dk