Klik og se annoncen

Konkurrence: Der skabes kokketalent af en helt særlig støbning på kokke- og tjenerskolen på ZBC Slagelse. Mandag hjemtog skolen for tredje år i træk det danske mesterskab for kokkeelever. Halvanden måned efter at det også blev til triumf for kokkeeleven Lasse Zacho Andersen ved DM i Skills.

Mandagens danske mesterskab kom i hus i Herning ved 19-årige Sebastian Holberg Svendsgaard fra Vemmelev og assistenten 17-årige Mathias Dyhr Rothmann fra Høng. Duoen triumferede i kamp mod ni andre hold, og skrev samtidig historie.

Det er første gang, at samme skole vinder DM tre år i træk.

En understregning af en målrettet satsning på erhvervsskolen, og en kulmination på flere måneders forberedelse for de to vindere og holdet omkring dem med træner Kristian Nissen Arlet i spidsen.

'Det betyder rigtigt meget det her. Nu har jeg fokuseret på det her så længe, og det var mit sidste DM, så det er en kæmpe forløsning,' forklarer Sebastian Holberg Svendsgaard, der også var med til at hive guld hjem til ZBC sidste år. Den gang som assistent for Christian Wellendorf.

'Det er en holdsejr, men sidste år stod jeg lidt i skyggen af Christian, så sejren i år betyder endnu mere,' siger det 19-årige kokketalent, der står i lære på Restaurant Babette i Vordingborg.

Mulighed for at være kreativ

Sammen med Mathias Dyhr Rothmann, der står i lære på Restaurant Næs i Kalundborg, kreerede de på vejen mod sejren en treretters menu, hvor hovedretten var kendt på forhånd, mens den konkrete opgave for forret og dessert først blev givet dagen før konkurrencen. Eneste rettesnor var faste råvarer, der skulle indgå for alle hold. I forretten var det jomfruhummer og skærising, mens det var chokolade og marcipan for desserten. For hovedrettens vedkommende skulle indgå oksehøjreb tilberedt på ben.

'Muligheden for at være kreativ og selv skabe noget, er en af de ting, som jeg synes er fedest ved faget,' forklarer Mathias, der sammen med Sebastian valgte at gå ambitiøst til værks med mange små og krævende delelementer både i forret og dessert.

'Det er en mulighed for at vise både forståelse for det samlede resultat, vise teknik og så demonstrere overblik, hvilket var en af de fokusområder, som vi havde haft i træningen op til.'

Parret tog således til DM med ambition om at vinde, men også om at hjemtage anerkendelse for processerne omkring arbejdet. Det lykkedes, da DM-titlen blev fulgt op med hygiejneprisen.

'Den pris betyder næsten lige så meget som DM-titlen, fordi de viser, at vi var i stand til at organisere arbejdet og holde arbejdspladsen ren og ryddet. Det er en anerkendelse af samarbejdet og det er virkelig rart, at se tingene lykkes på den måde, når man nu har trænet i så lang tid og ekstremt intensivt i de sidste tre måneder,' siger Sebastian, der er klar til at fortsætte træningen frem mod endnu større mål.

Mod nye mål

'Nu har jeg i to-tre år vidst, at ville være konkurrencekok, og en af de helt store drømme er naturligvis, at komme med til WorldSkills, der er VM for kokkeelever. Jeg har hele tiden presset mig selv for at blive den bedste, og gør man det, så får man også nogle chancer, som det gælder om at gribe.'

For den to år yngre holdkammerat er drømmen også flere medaljer.

'Jeg skal være med i så mange konkurrencer som overhovedet muligt. Den her DM-titel har bare givet mig endnu mere blod på tanden, og så er jeg faktisk så ung, at jeg reelt kan nå at komme i spil til WorldSkills to gange, da aldersgrænsen er 23 år.'

Allerede til næste år kan man dog regne med at se ham i titelforsvar ved DM. Her bliver han efter planen frontfiguren og så koblet sammen med et ungt talent fra skolen, der så sammen går ind i et intenst træningsforløb. 'Man skal have ambitioner. Det har vi også,' fastslår træner Kristian Nissen Arlet, der ikke kun glæder sig over rækken af mesterskaber, men også den afsmittende effekt det har på uddannelsesmiljøet på skolen.

'Vi er ret stolte over, at vi har fået etableret en god kultur og et konkurrencemiljø, der ikke bare giver resultater, men også giver masser af faglig synergi til alle de elever, som går på skolen. Det kan godt være, at konkurrencedeltagerne skal investere rigtigt meget tid og energi i det, men de skal også være klar til at give noget videre til deres skolekammerater,' forklarer han.

Det faglige niveau og rammerne på Kokke- og tjenerskolen på ZBC Slagelse understreges yderligere af, at det også er her og under Kristian Nissen Arlets ledelse, at de danske kandidater til WorldSkills træner. De findes efter et udskillelsesløb, der starter til efteråret. Her er både Sebastian Holberg Svendsgaard og Mathias Dyhr Rothmann med.

WorldSkills afvikles hvert andet år. I 2019 bliver det afholdt i Kazan i Rusland. Da det senest blev afholdt, i oktober i Abu Dhabi, hjemtog den tidligere ZBC-elev Christian Wellendorf en flot 3. plads.