Klik og se annoncen

Af Mette Juhl

Kirke: 'Det er byens flotteste rum.'

Sognepræst Thomas Hansen genkalder tydeligt, hvor overrasket han blev over kirkerummet i Skt. Povls Kirke første gang han trådte herind i 1995. Betagelsen har holdt ved og han er ikke i tvivl om, at intet andet rum i Korsør slår stedet her, der har været hans arbejdsplads igennem 23 år.

Nu vinker pensionslivet forude. 'Jeg nærmer mig de 66 år,' smiler Thomas Hansen, der mener at tiden er inde til at lade yngre kræfter komme til. 'Jeg har det sjovt endnu og kan godt li' mit arbejde. Men der er meget arbejde, det har der altid været i sognet.'

Præstetanker spirede i Afrika

Thomas Hansen startede sine arbejdsår som lærer med en cand.mag. i historie og kristendom. Som ungt par tog han og hans kone via Mission Afrika (tidligere Sudan Mission) til Nigeria i otte år, hvor de underviste. Her blev Thomas Hansen indimellem kastet ud i præstegerningen som vikar under den lokale gudstjeneste.

Sådan blev interessen for at følge præstefaget vakt, og en cand.theol tilføjet cv'et.

'Jeg var 'den unge præst', da jeg kom til Korsør,' griner Thomas Hansen, der var 42 år, da han tiltrådte i Skt. Povls sogn.

'Da jeg blev ansat var det meget for at arbejde med børn og unge.' En opgave han har løftet gennem samarbejde med de lokale spejdere og tiltag som 'Kirke og Kødsovs' for familier, ved opstart af minikonfirmander og naturligvis konfirmandundervisning.

I alle årene har det været Thomas Hansen en glæde, at kunne kombinere sine egenskaber indenfor undervisning med det kirkelige arbejde. Og særligt er han begejstret, når han kan få en dialog i gang med både børn, unge og voksne.

'Jeg kan godt li' at høre, hvordan andre forstår bibelteksten, det gælder både små og store. Der kommer nogle guldkorn indimellem.'

Samtale er godt

Thomas Hansen har gennem årene fået et tæt forhold til sin menighed, det gælder i høj grad også den menighed han møder på Torvebodegaen, hvor han en gang om måneden i mere end fire år har holdt gudstjeneste under titlen 'Kirken og Kroen'.

'Der kan man få en samtale i gang,' smiler præsten og fortsætter: 'Jeg er blevet klogere af at holde gudstjeneste på Torvebodegaen. Der er meget humør.'

Og evnen til at kunne føre en samtale er en vigtig egenskab for en sognepræst, så vel som evnen til at være god til at lytte er det. Sjælesorg, begravelsessamtaler, men også snakke med kommende brudepar og menigheden i almindelighed over en kop kirkekaffe har været en væsentlig del af jobbet.

Nogle begivenheder har, helt naturligt, bidt sig mere fast end andre. På den alvorlige side er det bl.a. begravelsen af en ung mand, der faldt i krigen i Afghanistan og Emilie Meng, der har berørt ikke bare kirkens personale, men hele lokalsamfundet i høj grad.

Det at komme 'ud af huset' og holde gudstjeneste på f.eks. Torvebodegaen eller under åben himmel i samarbejde med de øvrige lokale kirker, har derimod været nogle af de store glæder ved tiden i Skt. Povls Kirke for Thomas Hansen.

Præst uden menighed

'Jeg tager glæden med. Jeg ved, at der er noget jeg kan og noget jeg kan gi' videre,' siger Thomas Hansen, der ikke ser pensionen som en endestation. 'Jeg vil ikke holde op med at være præst, selv om jeg ikke har en menighed.'

Skt. Povls Kirke har et engageret menighedsråd og en stor kreds af frivillige i kirkeværgelauget, der hjælper til under gudstjenester og ved større begivenheder. Et af Thomas Hansens ønsker for kirkens fremtid er, at denne gruppe af frivillige må blive endnu større og stærkere. 'Der er brug for mange hænder.'

Hans andet ønske omhandler selve gudstjenesten; 'At man på skånsom vis gentænker gudstjenesten, uden det går ud over kvaliteten og dybden. Giver den et gladere udtryk, der må gerne være humor med.'

'Jeg har været glad for at være i Korsør. Det bliver svært at sige farvel,' konkluderer Thomas Hansen, der nu skifter Korsør ud med Bisserup. Han vil dog stadig holde kontakten til livet omkring Skt. Povls Kirke, men som pensionist også nyde at have mere tid til at fiske og lære at spille guitar ordentligt, som præsten selv udtrykker det.

Afsked og reception

Afskedsgudstjenesten bliver holdt søndag den 27. maj med efterfølgende reception i Skt. Gertruds Hus. Alle er velkomne.