Klik og se annoncen

Af Mette Juhl

Ældre: Der hersker ingen tvivl om, at Socialdemokraterne har ældrepolitik højt på agendaen ved dette kommunalvalg. Torsdag fik de, uden selskab af øvrige partier, lov til at præsentere deres fokusområde for en sluttet skare ved et valgmøde i Korsør Kulturhus, arrangeret af Faglige Seniorer.

'Vi står overfor en kæmpe opgave. Der bliver flere ældre. Men det er ikke kun et spørgsmål om at der bliver flere ældre, vi skal også blive bedre til det (ældreområdet),' lød det indledningsvis fra borgmesterkandidat John Dyrby Paulsen.

Og her taler han i første omgang varmt for at effektivisere på området. Socialdemokraterne vil spare konsulenter væk og lade medarbejderne, der har førstehåndserfaringer ude fra borgerne, komme til orde og give deres bud på, hvordan bl.a. hjemmeplejen kan blive bedre.

For egentlig taler socialdemokraterne om, at der er ressourcer nok - de sætter blot et stort spørgsmålstegn ved, om de bliver anvendt godt nok.

Kommer an på økonomien

Alt imens håber mange borgere på, at der vil blive investeret i flere af de såkaldte varme hænder, ikke kun i hjemmeplejen, men også i daginstitutionerne og på skolerne. Det er dog ikke et håb, man skal sætte næsen alt for højt efter.

'Ja, det kommer jo an på, hvem der bliver borgmester,' lød det første kække svar fra John Dyrby Paulsen på spørgsmålet om flere varme hænder.

'Det kommer an på om der bliver penge til det. Økonomien skal være på plads, før vi kan tale om flere varme hænder. Men det er ikke nok med flere hænder. De hænder der er, de skal arbejde mere effektivt.'

Tid til selvransagelse

Den betragtning er Jimmy Jørgensen, byrådskandidat for S og sosu-hjælper enig i.''Der skal være en selvransagelse indenfor egne rækker, hvis det her skal køre optimalt,' siger Jimmy Jørgensen, der taler varmt for at give magten tilbage til områdelederne.

Han tilføjer: 'Visitationsaftaler skal afløses af en forventningsaftale. Systemet er ved at være forældet i forhold til det, der foregår derude.'

'Det skaber glæde at have styr på sin egen hverdag,' tilføjede Jørgen Andersen, byrådsmedlem for S, under henvisning til både de ældre og de ansatte på ældreområdet. Også han oplever et stort problem på området. 'Sygefravær koster os det hvide ud af øjnene.'

For netop på dette område har kommunale ansatte i gennemsnit 34 sygedage om året. Det er ca. dobbelt så meget som gennemsnittet på andre områder.

Frivillige kontra ansatte

Forholdene i hjemmeplejen er ikke de eneste Socialdemokraterne gerne vil arbejde på fremover. De slår et slag for flere egnede seniorboliger, på sundhed, bekæmpelse af ensomhed og et bedre samarbejde mellem sygehuse og hjemmeplejen - den svære kunst i samarbejde på tværs af noget, der sorterer under Regionen og noget, der hører til under kommunen.

Endelig efterlyser Jørgen Andersen en ordentlig diskussion omkring frivillighed kontra fast personale.