Klik og se annoncen

Af Lene H. Augustsen

Livskvalitet: Sommeren er for alvor kommet til Korsør denne mandag formiddag. Strålende sol og temperaturer et stykke over de 25 grader. På græsset bagved Aktivitetscentret Teglværksparken er der fuld gang i aktiviteterne. Her bliver der spillet stigegolf, dystet i 'mega kryds og bolle' og spillet med store frisbee's. Ved et bord i skyggen sidder der to kvinder fordybet i samtale over en kop kaffe, og jævnligt høres deres sejrsudbrud og en masse grin.

Det er den 2. mandag i måneden, og det betyder, at der er lungecafé i Korsør. Et tilbud for alle med en lungesygdom, i Slagelse Kommune, der gerne vil ud og møde andre i samme situation, hygge sig og få lidt nyt indhold i hverdagen.

Samarbejde mellem forening og kommunen

Det er Lungeforeningens lokalafdeling der sammen med Slagelse Kommune arrangerer lungecaféerne, og de afholdes både i Slagelse og Korsør, og er bare en af de aktiviteter foreningen står bag.

Lokalafdelingen er en relativ ny forening, der blev oprettet i oktober 2018, men der var fra start stor opbakning, og både medlems- og deltagerantallet, til de forskellige aktiviteter, er vokset støt og roligt siden da.

- Det er rigtig godt, at vi har fået en lokalafdeling af Lungeforeningen. Tidligere havde vi ikke nogen frivillige tilbud til borgere med en lungesygdom. Der er et behov, og med det frivillige initiativ er det nemmere, at have nogle gode aktiviteter til målgruppen. Vi synes, der er et rigtig godt samarbejde mellem os som kommune og foreningen, siger Pernille Gøttske, der er udviklingskonsulent i Center for Sundhed og Ældre i Slagelse Kommune, og som er en af to medarbejdere, der bakker op om aktiviteterne i Lungeforeningens lokalafdeling.

Godt sammenhold

Hos Gine Søndergaard er der ingen tvivl. Hun har stor glæde af at deltage i de forskellige aktiviteter.

Hun lider af KOL, og deltager både i cafeerne og synger i Lungekoret.

- Det er et godt sted at komme, når man har KOL. Det giver et boost at få rørt sig, og der er et godt sammenhold og altid et godt grin. Vi har alle sammen nogle sure dage indimellem, men man går altid glad herfra. Koret er også rigtig godt. Man kan simpelthen ikke være sur, når man synger.

Plads til flere

Til trods for at der er stor tilslutning til aktiviteterne, er der stadigvæk plads til flere, og formand for lokalafdelingen, Kirsten Christensen er overbevist om, at der også er mange, som vil have glæde af det.

- Det kan være svært at få nye med, fordi mange med en lungesygdom har skyldfølelse. Jeg tror, de fleste har tænkt: 'er det min egen skyld, fordi jeg har røget, og hvad siger folk så?' Men det skal vi væk fra. Her er der ingen, der dømmer. Det handler om at komme, og om at få den bedst mulige livskvalitet. Det får man af at være sammen med andre. Vi vil gerne give lungepatienter gode oplevelser og et godt liv med sygdommen.

Oplysning til unge og patienter

En del af Lungeforeningens arbejde i lokalområdet handler også om oplysning, og om at engagere flere mennesker, frivillige som fagpersoner, i arbejdet for lungesyge i kommunen.

- Vi vil gerne tage ud på skolerne, og tale med de unge der begynder at ryge. Fortælle dem om livet med en lungesygdom - ikke som løftet pegefinger, men som oplysning. Rygning er jo vejen hen til det her liv med dårlige lunger og alt det besvær, det giver. Vi har også tilbudt at komme ud på sygehuset og snakke med de patienter, der er indlagt med en lungesygdom. Som det er nu, bliver man udskrevet uden opfølgning, og der vil vi kunne gøre en forskel. Vi er her for alle, og i hele kommunen, siger Kirsten Christensen.

De faste aktivitetstilbud til lungepatienter er i øjeblikket netværkscafeerne, Café Lungen i Korsør og Café Åndenød i Slagelse. Derudover er der lunge og KOL-kor en gang om ugen i Slagelse og Korsør, samt tilbud om træning en gang om ugen. Derudover laver Lungeforeningens Lokalafdeling engang imellem arrangementer som for eksempel foredrag.

Lungeforeningens lokalafdeling kan findes på facebook. Der er også information om de forskellige aktivitetstilbud på kommunens hjemmeside slagelse.dk.