Klik og se annoncen

Korsør: Bilerne holder parkeret ved kajen. I havestolene sidder fædre og mødre med deres børn. Måske er grillen også med, og solen skinner fra en skyfri maj-himmel, mens fiskestænger står side og side, og snøren forsvinder i havnens dybe vand.

Sådan ser det sædvanligvis ud, når Danmarks største, folkelige fiskekonkurrence - Havnemeden - løber af stablen ved Korsør Havn sidst i maj. I år foregår det den 25. maj.

Det er Korsør Lystfiskerforening, der står bag arrangementet, hvor 700-800 deltagere hygger igennem med fiskeriet og hinanden.

-Det er en familie-fiskedag, hvor man kan slappe af, og det kræver ikke, at man har noget dyrt udstyr eller har prøvet at fiske før. Kan man kaste snøren ud og lade loddet i enden af linen synke til bunds, kan man være med, fortæller formanden for Korsør Lystfiskerforening, Flemming Petersen.

Sammen med en styregruppe og snesevis af hjælpere står han for Havnemeden, der i år holdes for 25. gang.

Rekordhøj præmiesum

Det, der startede som nogle beskedne aften-arrangementer, har nemlig vokset sig stort og livskraftigt, og i kraft af et væld af lokale og udenbys sponsorer er det i år lykkedes at samle præmier til et rekordhøjt beløb - mere end 120.000 kroner.

-Alle håber naturligvis at vinde en af de 135 præmier, og det er der også god chance for. For de deles ikke alene ud til fangerne af for eksempel torsk og fladfisk, men også ved lodtrækning blandt dem, der ikke har været så heldige at hive en sprællende, frisk fisk op af havnedybet, oplyser Flemming Petersen.

Plads til smilet

Der skal også være plads til smilet. Derfor er der også præmier til pudsige, sjove, løjerlige og frem for alt velbeskrevne historier og hændelser.

Man kan for eksempel vinde, hvis man hiver et cykelhjul eller andre tabte sager op af havnen.

- Vi vil meget gerne høre om sjove begivenheder og usædvanlige fangster, siger Flemming Petersen.

- Det er for eksempel sket, at havestole er blæst i vandet, hvis der et år har været gang i vinden. Og der er blevet fanget alt fra fiskestænger, der var mistet, til en computer og et sideindtræk til en bildør, husker Flemming Petersen med et smil.

Fang en flad

Men selv om der kan ligge mange sjove sager på bunden af en havn, er det er trods alt gode spisefisk der er flest af, når snøren kastes ud.

Selve fiskeriet foregår med et lod og op til tre kroge på bunden af havnen, og der er chance for at lande lækre fladfisk på op til et kilo og velsmagende torsk eller ålekvabber.

Arter som havørred og regnbueørred er også blevet indvejet ved tidligere arrangementer. Kun den truede ål bliver ikke indvejet, da den efterhånden sjældne og rødlistede fisk ikke bør hjemtages.

Afstressende fiskeri

Man kan fiske næsten overalt i havnen ved Havnemeden. Der står to kilometer kajplads til rådighed for deltagerne.

Korsør Havn har nemlig også åbnet for lukkede områder, der sædvanligvis er sikrede. Det betyder, at der bliver god plads ved kajen til såvel inkarnerede og rutinerede fiskere som børn og begyndere.

Og arrangementet lever virkelig op til sit ry som folkefest, understreger Flemming Petersen:

-Deltagerne er helt almindelige danskere, der griber chancen for at hygge sig på kajen med en gang særdeles afstressende og beroligende bundmede-fiskeri.

-Der er også eksempler på, at folk er blevet venner for livet, efter at de sad ved siden af hinanden ved fiskekonkurrencen, fortæller lystfiskerformanden.

Fisk, når Koen brøler

Fiskeriet starter klokken 13. Det sker, når et af Korsørs største 'dyr', fyrbåken 'Koen', brøler konkurrencen i gang, og nøjagtigt fem timer senere, klokken 18, brøler den igen og markerer dermed, at konkurrencen er slut.

Når konkurrencen er 'brølet af', går det til 'Fæstningen', et af Korsørs markante vartegn, hvor præmieuddelingen foregår.

-Det er sædvanligvis også en hyggelig affære, hvor der er mulighed for at købe pølser samt øl og vand, siger Flemming Petersen.

Han opfordrer i øvrigt forældre til at give deres børn en redningsvest på under konkurrencen, selv om der med hundreder af mennesker ved kajen næppe er mulighed for at falde i vandet, uden at nogen bemærker det.

- Det er kun sket en gang, at en person er faldet i havnen, og det viste sig, at vedkommende selv var sprunget i, fortæller den rutinerede Havnemede-arrangør.

Havnemeden afvikles den 25. maj fra klokken 13-18. Der uddeles 135 præmier til en samlet værdi af over 122.000 kroner. Der er præmier i kategorierne fladfisk, torsk, ålekvabber og andre fangster. Der kan også vindes præmier ved lodtrækning.

Billet koster 100 kroner, pakke med orm 50 kroner.