Klik og se annoncen

Af Vagn Ryager

Anmeldelse: Endnu færre anede det mindste om, at et brydningsfuldt møde mellem forfatteren og en amerikansk professor skulle munde ud i litterære dønninger, der satte Korsør på verdenskortet.

Boganmeldelse:

Ole Seyffart Sørensen har efter flere års imponerende og præcist research-arbejde forfattet en meget velskrevet, læseværdig, og lokalhistorisk spændende beretning, som i form af en bog på 128 sider med titlen "Giganten, professoren - og drengen" officielt udkommer og præsenteres om ganske få dage.

Bogen har de absolutte omdrejningspunkter i den verdenskendte franske forfatter, "Giganten" Louis-Ferdinand Céline og i den amerikanske professor på University of Chicago, Milton Hindus, der havde speciale i amerikansk og europæisk litteratur og i øvrigt også selv var en flittig forfatter.

Céline

Céline blev under krigen mere og mere politisk i sine skriftlige manifester i Frankrig, og der gik rygter om at han nok havde en eller anden form for samarbejde med besættelsesmagten. Også antisemitiske holdninger kom frem og faldt ikke i god jord. Enden på det hele blev, at forfatteren sammen med sin kone, balletdanseren Lucette Almanzor og katten Bébert, valgte at flygte fra Frankrig kort efter de allieredes landgang i Normandiet i juni 1944. Flugtruten gennem det hærgede Tyskland tog 9 måneder og han ankom til København i marts 1945. Her boede de en rum tid med hjælp fra et tidligere dansk ballet-bekendtskab. I det hele taget havde han en forkærlighed for balletdanserinder!

I slutningen af 1945 blev han efter begæring fra de franske myndigheder arresteret og indsat i Vestre Fængsel, hvor det blev til et ophold på halvandet års varighed.

Hans forsvarer var den københavnske overretssagfører Thorvald Mikkelsen, som fik forhindret en udlevering til Frankrig, da beviserne var for spinkle. Sagføreren ejede det store landområde "Klarskovgaard" med gård, gæstehytter m.v, som var hans meget benyttede landsted. Her tilbød han at Céline kunne opholde sig, og han flyttede ind i maj 1948.

Hindus

Den amerikanske professor nærede stor begejstring for Célines bogværker, og i forelæsninger slog han tit et slag for udbredelse af kendskabet til den franske forfatter.

Der opstod, hvad overtegnede efter læsning af bogen fornemmer, nærmest en mere og mere intens "litterær" kærlighed mellem de to. Fra foråret 1947 skrev de sammen, og mere end 100 breve krydsede hver sin vej over Atlanten. De handlede om litterære oplevelser og holdninger og meget andet. Det måtte naturligvis ende i et personligt møde, og hindus kom efter nogle genvordigheder til Korsør den 25. juni 1948 og opholdt sig her de næste tre uger. Hindus blev modtaget på Korsør Banegård af Céline og Lucette, der derefter cyklede tilbage til Klarskovgaards gæstehus "Fanehuset" eller "Skovly" hvor de også boede en stor del af tiden.

Den stakkels professor blev den første og sidste og eneste nat indlogeret på det daværende Landmandshotellet i Algade. Herom beretter Hindus i sin dagbog. " Jeg tror ikke, jeg har meget håb om at falde i søvn - her lugter rædselsfuldt, og de andre gæster ligner mordere." Resten af opholdet boede han på Hotel Korsør.

Mødet blev en katastrofe

Hindus var kommet til Korsør for at kunne skrive en biografi om "Giganten" Céline.

Deres virtuelle kærlighed holdt ikke til en personlig konfrontation. Professoren var det ordentlige og pæne menneske med litteraturen derhjemme i snorlige rækker på hylderne.

Med Céline var det ganske anderledes. Hvad enten han boede i Fanehuset eller i Skovly under opholdet herskede det samme kaos. Det var litterært boheme, og de lokale beretninger fortæller, at der overalt var et syndigt rod med tøj spredt rundt og gammel opvask, der nåede højt op mod det lave loft. Samtidig var der et leben ud og ind af katte i huset. Lucette havde fjernet glasset fra et køkkenvindue og hængt en klud op, og herigennem drønede alle gårdens katte ud og ind. Også fuglelivet var imponerende. Når bagerbilen kom kunne de finde på at hænge en halv snes franskbrød op på tørresnoren til de bevingede kræ. Efter gennemlæsningen af bogen får man det indtryk, at Céline i grunden holdt mere af dyr end af mennesker!

Han var grov, uforskammet, evigt beklagende sig og direkte vulgær i sit sprogbrug. Vel noget de færreste lige forbinder med det at være en verdensberømt forfatter.

Men den amerikanske professor Hindus fik færdiggjort sin bog om Céline og besøget i Korsør. Den udkom i 1950 og mere end halvdelen af bogen omhandler opholdet i Korsør, beskrivelse af byen og borgerne og meget mere. På den måde fik Korsør sat aftryk på litteraturen. Bogen - The Crippled Giant- , på dansk "Den forkrøblede gigant" er ikke ligefrem nogen elskværdig titel men i grunden meget passende.

Og hvem er "drengen" i bogen

Det er såmænd bogens forfatter Ole Seyffart, der som bare otteårig ved et tilfælde mødte Céline - endda flere gange. Læs meget mere om det i bogen, som også har mange lokalhistoriske udsagn om mødet med den mærkelige forfatter, der gik i møgbeskidt og elendigt tøj, var ussel og sølle og lignede jeg ved ikke hvad. Det fysiske indtryk hos borgerne blev ikke bedre af at han på grund af gigt også gik lidt dårligt og havde ludende holdning.