Klik og se annoncen

En munk i Thailand blev engang spurgt: "Hvordan kan du bidrage til freden?", "Hvordan kan man opnå verdensfred?" Han så på kvinden, der stillede ham spørgsmålet, og sagde: "Sommetider kræver de vanskeligste spørgsmål, den enkleste løsning. Svaret er, meditér! For at opnå fred skal man begynde med at finde den indre fred. Mennesker, der har indre fred, går ikke i krig."

Vejen mod fred

Stemningen er afslappet, let andægtig og venligt omfavnende, da undertegnede på en regnvåd og kold eftermiddag træder ind i Wat Phra Dhammakaya Korsør Lystskov på Skovvej i Korsør.
Beliggenheden er fænomenal. Vand på to sider, omringet af skov og højt hævet over det nærliggende landskab. Inden døre tager flere af de frivillige generøs og nysgerrigt imod.

Frivillige løfter i flok

Chiraporn Klunsupa er en af dem. Hun bor i København og er i gang med at læse til miljøplanlægger på RUC. Flere gange om ugen tager hun til Korsør, hvor hun uden at nogen har bedt hende om det og uden at hun får løn for det, tilbereder morgenmad til de to munke, der bor fast på Wat Phra Dhammakaya Korsør Lystskov.
Den første søndag i hver måned, hvor der er en særlig ceremoni, er hun også med, når der klokken 03.30 (om sommeren klokken 4.30) er samling i meditationssalen, hvor der bliver transmitteret direkte fra det buddhistiske tempel Wat Phra Dhammakaya i udkanten af Bangkok i Thailand.
Hun er thailænder, buddhist og en ung kvinde, der tror på, at gør man noget godt, kommer der også noget godt tilbage.

God karma

Og netop karma eller ideen om årsag og virkning er omdrejningspunktet i Theravada-buddhismen generelt og på en lille plet jord lidt uden for Korsør.
Wat Phra Dhammakaya Korsør Lystskov er et ud af to buddhistiske meditationscentre i Danmark. Det andet ligger i Juelsminde. Det var i februar 2012, at Skovhuset blev til et buddhistisk tempel, og i august samme år var en gennemgribende renovering af stedet til ende. En renovering udført af frivillige og uden regning. Det færdige resultat blev fejret med åbent hus af to omgange.

Fred, ro og harmoni

Gulvtæppet er af den slags, som man synker ned i, farverne er beige, gyldne og naturlige. Helhedsindtrykket er fred, ro og harmoni.
Det er også fred, ro og harmoni, der stråler ud fra Phra Prakongsak Sattipanyos brune øjne. Han har været munk i 26 år, de sidste par år i Korsør.
Roligt, velafbalanceret og med en imødekommende aura omkring sig, sætter han sig til rette på det yderste af den hvidpolstrede sofa. Uden en lyd tager han en tår vand af det glas, som er blevet stillet foran ham. Og netop det at drikke uden at "larme" er en af de 227 regler, han som munk skal efterleve dag ind og dag ud for at være en rigtig munk.
"Jeg ønsker dels at ære mine forældre, og dels at være med til at udbrede viden om meditation til andre", siger han, da han bliver spurgt om, hvorfor han har valgt et liv, der for mange vesterlændinge er et liv i afsavn.

Det bedste og det værste

"Det bedste ved at være munk er at være med til at give fred til andre mennesker, at rådgive, vejlede og hjælpe, så at deres liv kan blive bedre", siger Phra Prakongsak Sattipanyo, og stor er hans overraskelse over spørgsmålet, om hvad der er værst.
"Det har jeg slet ikke tænkt på før. Det må være, at jeg ikke kan nå at udbrede et liv i fred og ro til alle", siger han efter en eftertænksom pause.
Han smiler og på forunderlig vis står tiden stille, mens den lille mand i det orange tøj deler ud af sin livsvisdom.
Han roser Danmark og danskerne. For vores venlige og imødekommende facon, vores friske omend kolde luft og alle de økologiske fødevarer og ikke mindst vores åbenhed overfor meditation.

Gratis meditation

Selv bruger han en hel del af sin dag på meditation, og både han og folkene omkring ham deler gerne ud af deres viden om meditation, og den forskel som meditation kan gøre.
Hver lørdag og søndag er der derfor også mulighed for gratis at lære at meditere mellem klokken 14-15 i templet, der er ét ud af 22 i Europa.
"Alle er velkomne uanset hvad. Det er ikke kun for buddhister eller for thailændere. Og det handler blot om at opnå ro i både krop og sind", understreger Phra Prakongsak Sattipanyo til sidst.
Selv er hans rejse langtfra forbi. Han regner med at forblive munk livet ud, og at der bliver passet godt på både ham og den unge munk på 24 år, er der ingen tvivl om.
De frivillige i Wat Phra Dhammakaya Korsør Lystskov sørger nemlig for alt, da de to munke skal have ro til det primære og ikke beskæftige sig med kedelige dagligdags gøremål.
Så er lysten eller behovet der til et 2014 præget af mere ro, fred og harmoni og mindre krig med sig selv og andre er Wat Phra Dhammakaya Korsør Lystskov måske et godt sted at begynde.