Klik og se annoncen

Af Mette Juhl

Varme: Det er et byggeri til samlet 60 millioner kr. der i de kommende måneder for alvor begynder at tage form på Energivej i Korsør. Et nyt varmeværk, der skal sikre fjernvarmeforsyning til forbrugerne på Halskov.

En af dem, der var særligt glade, da det første spadestik officielt markerede byggeriets begyndelse, var Bodil Knudsen, nuværende, men snart tidligere næstformand i SK Forsynings bestyrelse.

'Vi får en mere bæredygtig energi til gavn for miljøet og billig varme til forbrugeren,' lød det fra den mangeårige fortaler for et grønnere miljø i Slagelse Kommune.

Forberedelserne til fjernvarmeforsyningen har synligt været i gang i et stykke tid nu på Halskov, hvor der er blevet og stadig bliver gravet for at lægge forsyningsrørene i jorden. Og nu vil selve fjernvarmeværket også snart kunne ses der ude på de åbne vider.

Bygningen er tegnet af arkitektfirmaet Arkicon. Den bliver 14 meter høj, mens skorstenen vil nå helt op i 40 meters højde. Der er lagt stor vægt på, at det skal være et pænt byggeri, som passer godt ind i omgivelserne.

Det unikke er, at der her kun fyres med halm, et lokalt og 100 procent CO2-neutralt brændsel. Halm som brændsel er billigt, og derfor forventes det, at projektet vil medvirke til at fastholde og sandsynligvis også reducere fjernvarmepriserne i løbet af de kommende år.

Når varmeværket kommer i funktion forventes det at brænde 15.000 tons halm årligt og op til 25.000 tons når forsyningen på Halskov er helt udbygget. Det kræver dog kun to faste medarbejdere at holde varmeværket kørende.

Det nye fjernvarmeværk forventes at stå færdigt midt i oktober, så det er klar til den kommende fyringssæson i vinteren 2018/2019.