Klik og se annoncen

Bogudgivelse: 232 kvinder i Tårnborg er hovedemnet for en ny bog, der netop er udkommet.

Historikerne Jette Kjærulff Hellesen og Ole Tuxen har undersøgt de 232 halvvoksne og voksne kvinder, der fandtes i Tårnborg Sogn ved folketællingen i 1787.

Kvinderne følges, så vidt det har været muligt, fra vugge til grav. Hvem var deres forældre, hvem blev de gift med, hvor mange børn fik de, hvad gik deres dagligdag med, hvor boede de, hvordan var de klædt, hvad var deres sociale position i samfundet, hvor gamle var de, da de døde?

Det er blot nogle af de emner, bogen berører.

Eksempler på kvindeskæbner

Det har ikke været bogens mål at følge de enkelte kvinder, men at se dem i en større sammenhæng. Der er dog masser af eksempler på enkelte kvinders liv.

Et af dem er Cathrine Christensdatter, der var gift med selvejergårdmand Hans Vedel i Svenstrup. Hun fødte 12 børn i løbet af 19 år. De ti døde som spæde, det længstlevende godt fire måneder gammelt.

Et andet eksempel er Ellen Nielsdatter, der som 29årig blev gift med smeden i Hulby. Han var enkemand og ca. 16 år ældre end hende. Han døde efter fem måneders ægteskab, og et år efter giftede Ellen sig med smedesvenden, der nu overtog smedjen. Han var ca. fem år yngre end hende, men døde allerede efter to år. Tre måneder efter var Ellen trolovet med en otte år yngre smedesvend fra Korsør, der overtog smedjen. Han overlevede hende. Hun døde som hun 46-årig.

Kan afhentes gratis

Bogen er rigt illustreret, fortrinsvis med samtidige kort og eksempler på det kildemateriale, der har været undersøgelsens grundlag.

Bogen, der er på 77 sider og er kommet i et begrænset oplag, kan afhentes gratis på Lokalhistorisk Arkiv på Søbatteriet.

Slagelse Arkiverne i Korsør, Skælskør og Slagelse følger Statsministeriets henvisning og holder lukket, men forventer at åbne igen fra mandag den 30. marts 2020.